Fugato: Det er ret let for os at lukke ned

NYHED | ABONNENT | 20. SEP 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
20. SEP 2022 • 05:30

Når HSC på et tidspunkt overtager affaldsindsamlingen, vil firmaet overtage i det mindste nogle af de skraldemænd, som nu arbejder for Fugato, siger Fugato-direktøren.


Bornholms nye affaldsindsamler, HCS, skal starte senest 14 måneder efter kontraktunderskrift. Det bekræfter direktør i Fugato Kristoffer Nothlev. Med underskrift på kontrakten mellem HCS og Bofa den 27. september 2021, skal HCS i gang senest den 27. november.

– Rent teknisk er det jo HCS, der har kontrakten, men indtil da kan den tidligere ordning – som vi nu håndterer for HCS – køre. Men fra den 27. november skal HCS begynde på sorteringen af de 10 fraktioner, med mindre der er tale om noget force majeure, som eksempelvis, at det ikke har været muligt at få materiellet til Bornholm, altså at spande eller biler eller noget andet ikke blevet leveret.

Der står i kontrakten, at Bofa kan forlange, at renovatøren dokumenterer sin bestilling af nødvendigt indsamlingsmateriel og -køretøjer i umiddelbar forlængelse af kontraktens underskrift?

– Ja, og det vil jeg også tro, at Bofa har bedt om, siger Kristoffer Nothlev.

Og når der står, at renovatøren, altså HCS, er berettiget til at kontrahere med underleverandører for at kunne opfylde sine forpligtelser efter kontrakten, så er det vel det, de gør med jer nu?

– Ja.

Kan de ikke fortsætte med det efter den 27. november?

– Jo, men da skal den nye ordning med de 10 fraktioner træde i kraft, og det må de jo gerne få en underleverandør til – det kunne også være os, men de har ikke spurgt os – ligesom de kan vælge at gøre det selv. Som jeg forstår det, skal der været et ret godt argument for ikke at starte med at affaldssortere, men det kan som nævnt handle om force majeure.

Mange spande

Der står også i kontrakten, at forsinket levering af opsamlingsmateriel kan koste HCS 250 kr. pr. husstand pr. arbejdsdag?

– Ja, hvis det er HCS' skyld, vel at mærke. Men er bestilt materiel ikke nået frem, er det jo ikke deres skyld. Det samme med de såkaldte MiljØ'er, der skal etableres i blandt andet byerne, det er jo heller ikke HCS' skyld, hvis de ikke er etableret, så det kan Bofa ikke give dem en bøde for. Og det kan jo blive en langstrakt proces at etablere dem med nabohøringer, byggetilladelse og så videre.

HCS skal inden den 27. november nå ud til en pokkers masse husstande med nye spande for at leve op til kontrakten?

– Ja. Det er der virksomheder, der specialiseret i, men det er godt nok rigtig-rigtig mange spande.

Hvor længe kører Fugatos kontrakt med HCS?

– Indtil HCS overtager opgaven.

Også hvis det ikke er den 27. november?

– Ja. Og jeg forventer ikke, at MiljØ'erne er færdige den dag.

Men hvad med jeres ansatte?

– HCS skal jo bruge nogle skraldemænd, når de tager over. Vi kommer også til at stå med noget materiel, som skal sælges, men det går vi først i gang med efterfølgende. Det er forholdsvis let at lukke ned for os, og HSC har også allerede haft møder med skraldemændene, så det er fint, siger Kristoffer Nothlev.