Fiskeriforening i åbent brev: Det er nu eller aldrig for fiskeriet i Østersøen

Fiskeriforening i åbent brev: Det er nu eller aldrig for fiskeriet i Østersøen
2022 skal være Østersøens år. Der skal der gøres en historisk indsats for at genoprette havmiljøet, og der skal tænkes nyt, både i forhold til miljøindsatsen og fiskeripolitikken, skriver Danmarks Fiskeriforening i et åbent brev til fiskeriminister Rasmus Prehn (S). Foto: Jacob Jepsen
28. JAN 2022 • 11:59
Henrik Nielsen
Journalist

Både for havmiljøet og fiskeriets skyld skal 2022 være Østersøens år, mener Danmark Fiskeriforening.


Danmarks Fiskeriforenings bestyrelse har sendt et åbent brev til fiskeriminister Rasmus Prehn (S) og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Budskabet er simpelt: Det er nu eller aldrig, hvis situationen i Østersøen skal vendes. 2022 skal være Østersøens år.

– Situationen i Østersøen kalder på handling. Både for miljøets skyld, men også for fiskernes skyld og for de mange små havnebyer rundt om Østersøen, hvor fiskeriet bidrager til at holde hjulene i gang, siger formand Svend-Erik Andersen i Danmarks Fiskeriforening i en pressemeddelelse.

Foreningen afventer en plan for fremtidens fiskeri i Østersøen, noget der har været talt om længe.

"Det er der brug for. Her skal der tages fat på udfordringen med at genoprette økosystemet, det er bydende nødvendigt", skriver foreningen i brevet.

Strøm til arbejdet

Ifølge Danmarks Fiskeriforening blev behovet for en sådan plan ekstra stort, da kvoten på torsk i den vestlige del af Østersøen blev reduceret med 88 procent.

– Vi skriver til politikerne i håb om, at de vågner op. For det er nu eller aldrig, hvis situationen i Østersøen skal vendes. Derfor er det vores håb, at politikerne i Folketinget lytter, og at der for alvor bliver sat strøm til arbejdet med at sikre fremtidens erhvervsfiskeri i Østersøen, siger formand Kim Kær Hansen fra Kreds Øst i Danmarks Fiskeriforening i pressemeddelelsen.

I brevet opfordrer Danmarks Fiskeriforening til, at der gøres en seriøs indsats for at forbedre havmiljøet i Østersøen, ligesom foreningen peger på behovet for at hjælpe fiskere værdigt ud af fiskeriet, hvis de har mistet deres eksistensgrundlag.

"Vi ved, der er EU-midler til rådighed. Så det handler kun om vilje", står der i brevet til politikerne.

Endelig opfordrer fiskeriforeningen til, at der igangsættes en række tiltag, der kan hjælpe de fiskere, der fortsat tror på fremtiden i Østersøen.