Fiskeriforening i åbent brev: Det er nu eller aldrig for fiskeriet i Østersøen

Fiskeriforening i åbent brev: Det er nu eller aldrig for fiskeriet i Østersøen
2022 skal være Østersøens år. Der skal der gøres en historisk indsats for at genoprette havmiljøet, og der skal tænkes nyt, både i forhold til miljøindsatsen og fiskeripolitikken, skriver Danmarks Fiskeriforening i et åbent brev til fiskeriminister Rasmus Prehn (S). Foto: Jacob Jepsen
NYHED | 28. JAN 2022 • 11:59
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
28. JAN 2022 • 11:59

Både for havmiljøet og fiskeriets skyld skal 2022 være Østersøens år, mener Danmark Fiskeriforening.


Danmarks Fiskeriforenings bestyrelse har sendt et åbent brev til fiskeriminister Rasmus Prehn (S) og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Budskabet er simpelt: Det er nu eller aldrig, hvis situationen i Østersøen skal vendes. 2022 skal være Østersøens år.

– Situationen i Østersøen kalder på handling. Både for miljøets skyld, men også for fiskernes skyld og for de mange små havnebyer rundt om Østersøen, hvor fiskeriet bidrager til at holde hjulene i gang, siger formand Svend-Erik Andersen i Danmarks Fiskeriforening i en pressemeddelelse.

Foreningen afventer en plan for fremtidens fiskeri i Østersøen, noget der har været talt om længe.

"Det er der brug for. Her skal der tages fat på udfordringen med at genoprette økosystemet, det er bydende nødvendigt", skriver foreningen i brevet.

Strøm til arbejdet

Ifølge Danmarks Fiskeriforening blev behovet for en sådan plan ekstra stort, da kvoten på torsk i den vestlige del af Østersøen blev reduceret med 88 procent.

– Vi skriver til politikerne i håb om, at de vågner op. For det er nu eller aldrig, hvis situationen i Østersøen skal vendes. Derfor er det vores håb, at politikerne i Folketinget lytter, og at der for alvor bliver sat strøm til arbejdet med at sikre fremtidens erhvervsfiskeri i Østersøen, siger formand Kim Kær Hansen fra Kreds Øst i Danmarks Fiskeriforening i pressemeddelelsen.

I brevet opfordrer Danmarks Fiskeriforening til, at der gøres en seriøs indsats for at forbedre havmiljøet i Østersøen, ligesom foreningen peger på behovet for at hjælpe fiskere værdigt ud af fiskeriet, hvis de har mistet deres eksistensgrundlag.

"Vi ved, der er EU-midler til rådighed. Så det handler kun om vilje", står der i brevet til politikerne.

Endelig opfordrer fiskeriforeningen til, at der igangsættes en række tiltag, der kan hjælpe de fiskere, der fortsat tror på fremtiden i Østersøen.