Dette teleselskab har mest nødstrøm på Bornholm

Dette teleselskab har mest nødstrøm på Bornholm
Telia kan drive sit mobilnet i to timer på nødstrøm. Ved kabelnedbruddet i februar var over halvdelen af TDC Nets master kørende i mere end tre timer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 20. MAJ 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. MAJ 2022 • 07:30

En strømafbrydelse på seks timer er mere, end hvad teleselskabernes nødstrøm kan klare. Derfor er mobilnettet på Bornholm udfordret ved kabelnedbrud, som det skete i slutningen af februar.


Siden kabelforbindelsen til Sverige røg i slutningen af februar, har nødstrømmen til teleselskabernes mobilnet været i fokus. Strømafbrydelsen varede i op til seks timer, og flere oplevede, at det undervejs blev umuligt at bruge mobiltelefonen, fordi der ikke var nogen forbindelse.

Seks timer er da også mere, end hvad teleselskabernes nødstrøm kan klare på nuværende tidspunkt. Det fortæller både TDC Net og Telia Company til Tidende.

– Under strømafbrydelsen på Bornholm i slutningen af februar holdt vores nødbatterier mobilmasterne kørende i adskillige timer. Fire ud af fem af TDC Nets mobilmaster var kørende i over to timer og over halvdelen i mere end tre timer. På grund af situationens omfang og varighed var mobilnettet beklageligvis påvirket i et mindre omfang og i et afgrænset tidsrum, fortæller vice president Youness Quriou hos TDC Net Operations.

Hos Telia Company er meldingen, at selskabet kan opretholde tele- og datadækning på Bornholm i to timer i en kvalitet, der i det store hele svarer til normalbilledet.

– Telia har væsentligt flere sites med batterier/nødstrøm på Bornholm end gennemsnitligt på landsplan. Bornholm er derfor godt stillet i forhold til strømnedbrud af kortere varighed svarende til "normalbilledet" for strømnedbrud i Danmark, fortæller kommunikationschef Mads Houe.

Skruer ned for datadækning

Hos 3 fortæller vice president corporate affairs Pia Hammershøy Splittorff:

– Standarden for nødstrøm på vores netværk er den samme overalt i Danmark og på alle vores positioner, så vi sikrer, at vi kan levere nødstrøm til hele Danmark, hvis strømmen går. Kapaciteten for nødstrømmen afhænger af, hvor mange systemer, der skal være i luften på én gang. 

Ifølge Youness Quriou har TDC Net i tilfælde af strømafbrydelser et velafprøvet nød-setup, der sikrer den fortsatte drift af mobilnettet. På hver mast er der monteret batterier, der tager over, når strømmen går. Batterierne driver selve mobilmasten og sikrer samtidig, at transmissionsnettet kan transportere mobiltrafikken videre.

– Denne løsning kan opretholde mobilnettet i nogle timer, og indenfor dette tidsrum vil de fleste strømsvigt typisk være udbedret. Når mobilmasterne kører på nødstrøm, bliver der skruet ned for datadækning for at prioritere strømmen til at opretholde taledækningen i længere tid, fortæller Youness Quriou.

Hos Center for Cybersikkerhed er vurdering, at teleudbydernes risikostyringsproces i forhold til dimensionering af nødstrøm tager udgangspunkt i et normalbillede, hvor strømudfald på op til seks timers varighed i en hel region er usædvanlig. Ifølge centret viser det seneste kabelnedbrud sammenholdt med lignende hændelser i blandt andet 2017 og 2018 imidlertid, at der kan være grundlag for en justering af dette normalbillede.