Det bliver dyrere at blive gift de sjove steder på Bornholm

Det bliver dyrere at blive gift de sjove steder på Bornholm
Reglerne og priserne for at blive gift på Bornholm bliver snart ændret, fordi kommunalbestyrelsens medlemmer i år har været under "et utilsigtet stort pres" for at vie brudepar. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2023 • 07:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2023 • 07:30

Man kan stadig blive gratis viet på rådhuset. Men ønsker man en lidt mere eksotisk location, går prisen nu i vejret. Det sker, fordi flere ovrefra ønsker at blive viet på Bornholm, ofte om lørdagen og et sted, hvor der er klipper. Og fordi kommunalbestyrelsens medlemmer i år har været under voksende pres for at drage ud og smede folk sammen i deres fritid.

Vil du gerne giftes på toppen af Hammershus? Eller kunne det være endnu mere romantisk og festligt at blive gift på Christiansø?

Så kan det godt lade sig gøre. Det kommer bare til at koste lidt penge. Og også lidt flere, end det har gjort indtil nu.

I hvert fald var det et enigt erhvervsudvalg, der onsdag gik ind for at sætte priserne op for de borgerlige vielser, der bliver forrettet af enten borgmesteren, et medlem af kommunalbestyrelsen eller en af kommunens giftefogeder.

Priserne bliver ikke sat op for, at kommunen kan tjene nogle penge. For kommunen får stadig kun dækket sine omkostninger, målt ud i tidsforbrug og udgifter til transport.

Det er derfor, at prisen vil stige på Hammershus-vielsen og Christiansø-giftermålet. De berørte brudepar vil med kommunens ord være "de, som har særlige ønsker til lokation og tidspunkt for vielsen".

Dermed bliver lørdag eftermiddag på Christiansø antageligt den dyrest tænkelige borgerlige vielse, som det er muligt at få på eller i nærheden af Bornholm. Rolls Royce-modellen blandt de borgerlige vielser i denne del af landet.

Kan man nøjes med lidt mindre end det, vil det stadig være gratis at blive borgerligt viet på Rønne Rådhus: tirsdag og torsdag eftermiddag samt fredag formiddag, hvis nogen skulle gå med de tanker.

En gang om måneden kan man også i fremtiden blive viet helt gratis lørdag formiddag i Rønne. Det kræver dog, at man som brudepar selv har sine egne vidner med.

Stort pres

Reglerne bliver ændret, efter kommunalbestyrelsens medlemmer i år har været under "et utilsigtet stort pres" for at vie brudepar.

Det skyldes blandt andet, at et lillebitte hjørne af dette års kommunebudget havde at gøre med vielserne.

At der blev sparet lidt på vielserne, førte bare ikke til, at færre ønsker at blive gift. Faktisk tværtimod, for de professionelle vielsesbureauer fører i de her år flere vielses-turister til Bornholm. Og blandt dem ønsker stadig flere både at blive gift om lørdagen – og at blive det et sted på Bornholm, der er lidt ud over det sædvanlige.

Alt i alt fører det til, at kommunen nu skruer priserne op, dog stadig kun så meget, at prisen kun dækker kommunens udgifter.

Den billigste vielse stiger fra 567 til 875 kroner, mens den dyreste løsning stiger fra 1.025 til 1.524 kroner. Men det vil stadig være væsentligt billigere at blive borgerligt viet på Bornholm, end det er mange andre steder i landet.

I Aarhus starter priserne for eksempel ved 2.500 kroner. I Esbjerg kan man ikke blive borgerligt viet for under 2.800 kroner. Og i hovedstaden stikker det helt af: I København koster fornøjelsen mindst 3.800 kroner. Men så kan man også få Den Lille Havfrue til at kigge på.