Danske turister trækker januar op

Danske turister trækker januar op
Målt på antallet af overnatninger var januar en god måned for de bornholmske hoteller og feriecentret, men belægningsprocenten var ikke højere end normalt, fortæller brancheforeningen Horesta på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Arkivfoto
NYHED | 14. MAR 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
14. MAR 2023 • 11:00

Der var flere overnatninger på hoteller og feriecentre i januar end i mange år. Det er dog ikke sikkert, det enkelte hotel mærker, at der var flere gæster, lyder det fra brancheforeningen Horesta.

Januar er traditionelt årets mest stille måned for hoteller, og det kan den også blive i år, men det ændrer ikke på, at der var flere overnatninger i årets første måned, end der plejer. På landsplan taler brancheforeningen Horesta ligefrem om den bedste start på året nogensinde målt på antallet af overnatninger. Også her på Bornholm er der sket en stigning.

Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik, fortæller Horesta.

De danske hoteller havde i januar tilsammen 952.000 overnatninger. Det er det højeste antal nogensinde i årets første måned. Væksten i forhold til den hidtidige rekordmåned i 2020 var på 2,5 procent. På Bornholm var der i januar 2.760 overnatninger. Det er det højeste antal siden 2002, og i mellemtiden er nogle overnatningssteder, der tidligere var klassificeret som hoteller, blevet flyttet til statistikken for vandrerhjem.

Kommunikationsdirektør Henrik Messmer hos Horesta gør opmærksom på, at de bornholmske tal dækker både hoteller og feriecentre.

– Danmarks Statistik offentliggør ikke hoteltal alene for Bornholm, fordi der er for få. Hvis man gjorde det, ville det være for let at gennemskue udviklingen for enkelt-hoteller, fortæller han.

Stigende omkostninger

På landsplan er det danske gæster, der har drevet væksten, og det samme er tilfældet her på Bornholm. Af de 2.760 overnatninger var 2.578 danske, mens 182 var fra resten af verden.

Belægningsprocenten i januar landede på 10,96 her på øen. Det hænger sammen med, at der var flere tilgængelige værelser end tidligere. I januar 2019 var belægningsprocenten på 15,3, men dengang var der kun 402 tilgængelige værelser. Til sammenligning var der 587 værelser i januar i år.

– Væksten i antal værelser er ikke umiddelbart udtryk for meget nybyggeri, snarere at flere vælger at holde åbent henover vinteren, forklarer Henrik Messmer.

Kommerciel direktør Jeppe Møller-Herskind hos Horesta advarer mod at læse for meget ind i de umiddelbart positive overnatningstal, da kapacitetsvækst betyder, at det enkelte hotel ikke nødvendigvis mærker, at der er kommet flere gæster.

– Dertil kommer, at omkostningerne er steget markant gennem 2022, og derfor er det flotte overnatningstal ikke noget, der vil afspejle sig direkte i vækst på branchens bundlinje, siger Jeppe Møller-Herskind i en pressemeddelelse.