Bygger for 45 millioner – og mere er på vej

Bygger for 45 millioner – og mere er på vej
Jesper Sørensen har været fabrikschef i Rønne i under et år, og han håber på at være på slagteriet i mange år fremover. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 28. FEB 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
28. FEB 2023 • 05:30

I disse dage investeres mange millioner kroner i ombygninger hos Danish Crown i Rønne. Og det er bare begyndelsen, mener fabrikschef Jesper Sørensen.

 

Der er meget stille og roligt hos Danish Crown i Rønne, og kun de mange biler på parkeringspladsen vidner om, at der bag de lukkede døre bobler af liv og aktivitet på slagteriet.

Et firkantet hvidt telt er stillet op i forlængelse af bygningerne, og man griber sig selv i at spekulere over, at det er en lidt speciel årstid for en firmafest, og at teltet er lidt bette til de 220 ansatte i afdelingen.

Men det er ikke et festtelt, men en del af den ombygning, der lige nu står på og skaber lidt tumult på arbejdspladsen. Det fortæller Jesper Sørensen, som er fabrikschef i den bornholmske afdeling af slagteri-koncernen.

– Størstedelen af de omkring 45 millioner, der bliver investeret i øjeblikket er en del af den pulje, som medarbejderselskabet lavede for otte år siden, fortklarer han.

Her stod slagteriet nemlig til at lukke og slukke på Bornholm. Men for at undgå det, valgte medarbejderne at give en procentdel af deres løn for at sikre arbejdspladsen her på øen, forklarer han.

– De har betalt nogle penge ind, og så gav virksomheden en garanti for, at de vil investere pengene i fabrikken her. Det har både ført til en ny køletunnel for en tre-fire år siden, en ny bedøver i stalden, og nu er vi så i gang med maskinlinjen på slagtegangen. Den er faktisk så godt som færdig, fortæller han.

Fokus er hele tiden på, at indarbejde mere kontinuitet, så det hele kan køre billigere og give en bedre og mindre opslidende oplevelse af at være på arbejde.

– Teltet ude på parkeringspladsen står der, fordi de er ved at lave en ny buffer, så vi kan have varerne til at stå natten over eller i løbet af dagen, og så skal vi have ombygget vores pakkepladser, så medarbejderne kommer til at stå bedre på deres plads i stedet for at slæbe og løfte på varerne, fortæller han med fynsk begejstring.

Bonus til medarbejderne

Det er planen at de igangværende ombygninger skal være færdige til påske, og alt i alt skal det give medarbejderne en mere behagelig og rolig arbejdsdag.

– Lige nu er det lidt hektisk, fordi vi er i gang med ombygningen, men der er ikke nogen tvivl om, at det bliver rigtig godt og folk glæder sig til det.

– På slagtegangen kan man mærke, at vi slagter bedre, det kører bedre, og det betyder flere varer hele vejen igennem fabrikken, og så har alle mere at lave, forklarer han.

Han ser frem til, at tingene i fremtiden vil køre bedre og hurtigere, og han håber, at medarbejderne kommer til at føle sig mindre trætte og slidte, når de har fri.

– Folk er jo også glade for, at alle de penge bliver investeret i virksomheden, fortæller han.

De penge, der ikke bliver investeret, bliver i stedet udbetalt til medarbejderne igen sammen med ugelønnen i løbet af de næste tre år. Det kommer til at føles som en bonus, men i virkeligheden er det bare nogle af de penge, de selv har investeret i virksomheden, de får tilbage.

Tjener penge i alle afdelinger

Jesper Sørensen har kun været fabrikschef på Bornholm i otte måneder. Inden da var han i Ringsted, og endnu inden da slog han sine folder på Fyn, hvor han kommer fra.

– Siden jeg er kommet, er der sket nogle forandringer, for jeg leder en virksomhed på en anden måde, end den tidligere fabrikschef gjorde. Han var dygtig, men alle mennesker er jo forskellige, fortæller han.

Som leder arbejder han med frihed under ansvar, og det håber han betyder, at mellemlederne har en spændende hverdag med ansvar og beslutninger, de selv skal træffe.

– Jeg har ikke behov for at være med indover alt. De skal have plads og rum til at styre det, og så tager jeg mig af de store overordnede beslutninger og jeg sørger for at sikre flere arbejdspladser, og sikre at slagteriet forbliver en attraktiv arbejdsplads, forklarer han.

I starten var det svært at få den nye ledelsesform igennem, for 'de kom jo meget rendende', som han siger.

– Men nu er de jo glade for at se resultaterne. Virksomheden er gået fra at ligge rimelig dårligt resultatmæssigt til, at vi nu ligger godt sammen med de andre fabrikker i virksomheden.

Han mener, at fremgangen skyldes, at de på fabrikken er begyndt at tjene penge på de ting, de kan gøre noget ved.

– Og så tjener de penge i alle afdelinger. Det er også sjovere for dem, tænker jeg. Og det er spændende, at vi ikke skal opad den stejle bakke – vi er faktisk oppe og med, og så har vi noget, vi kan lege med, forklarer han.

Han vil gerne bruge sin energi på at vise fabrikken frem som en vigtig virksomhed på øen, og at de kan tiltrække arbejdskraft, fordi det er en god arbejdsplads.

– Jeg synes, vi har en rigtig god fabrik. Der er god dialog og god stemning. Man kan mærke, at folk vil fabrikken her.

Færre grise i Danmark

Der har ellers allerede være adskillige fyringsrunder i Danish Crown, siden Jesper Sørensen flyttede til Bornholm og blev fabrikschef i sommer. Men ingen af dem har ramt Bornholm.

– Vi har skruet på virksomheden i mange år. Rettet til og skåret ind til benet. Men herovre er vi det, vi skal være på funktionærdelen, så der har ikke været nogen, der kunne undværes, forklarer han.

Det kan dog også mærkes på svineslagteriet, at der er krig i Europa og ikke mindst inflationen, som får folk til at holde på pengene og energikrisen, der får svinebønderne til at skille sig af med nogle af deres svin og energirenovere staldene.

– Der er blevet færre grise i Danmark, men det er faktisk mest på fastlandet. Her på Bornholm har man kørt på, og vi har ikke manglet grise.

Lige for tiden bliver der slagtet omkring 9.600 grise om ugen. Det er ikke så meget, som de plejer, men det passer rigtig fint med, at der er ombygninger i gang på fabrikken.

– Vi har haft lidt færre grise, men det er ikke på et niveau, hvor det er kritisk. Vi skal nok få det til at hænge sammen, præstere og tjene penge, mener han.

Mens oksekødet steg voldsomt i pris for et års tid siden, så er det først lige blevet tid til, at danskerne får prisstigningerne på svinekød at mærke.

– Det er lidt for sent, men det er den måde, vi laver kontrakter med supermarkedskæderne på. Vi kan ikke hæve priserne fra den ene dag til den anden, forklarer han.

Og selvom mange danskere måske har skiftet fra det svinedyre oksekød og over til det billigere svinekød i løbet af det seneste års tid, så er det ikke noget, der som sådan kan mærkes hos slagteriet.

Størstedelen af omsætningen kommer nemlig fra eksport, men heller ikke her er købekraften, hvad den plejer at være. Måske den dog alligevel ender med at være højere end det antal af svin, der kan leveres, gætter han.

– Fordi antallet af grise er faldet i hele Europa, så har vi fået solgt ud af frostlagrene. Derfor stiger efterspørgslen nu, og det er rigtig godt, fortæller han.

Sådan undgår man fyringer

Fabrikschefen er overbevist om, at virksomheden kan undgå fyringer og fortsætte med at tjene penge, hvis alle står sammen.

– Jeg har sagt det flere gange til vores folk, at hvis vi vil blive ved med at være her, som jeg er sikker på, at vi kommer til, så skal vi bare præstere, levere gode resultater – kort sagt skal vi tjene penge. Og det kan vi kun, hvis vi står sammen alle sammen.

– Det er ikke nok med mestre, ledere og funktionærer. Medarbejderen i stalden og i pakkeriet er lige så vigtige, som jeg er, så det er vigtigt, at alle gør det godt.

Han er imponeret over sine medarbejdere, som han oplever gør en kæmpe indsats hver dag. Noget, der kan ses på fabrikkens resultater.

– Vi holder adskillige 20, 25 og 30 års-jubilæer hver måned, og det er jo fantastisk at se, at folk har været her i så mange år. Jeg tænker, at det betyder, at folk er glade for at være her.

Vil investere mere

Investeringerne stopper dog ikke til påske, når de 45 millioner er brændt af. Fremadrettet er det planen, at der skal være en ny opskæring og en ekstra udbeningslinje. Det er dog først planlagt til engang efter sommer, når der er kommet ro på efter de første par ombygninger.

– Pengene er ikke godkendt endnu, men vi håber, at de kommende investeringer kan være med til at fastholde medarbejdere eller ansætte flere medarbejdere på sigt.

– Men vi drømmer jo om mange ting. Jeg ved endnu ikke, hvad det kan komme til at koste, for det kommer an på, hvor vi ender, og hvad der sker i mellemtiden. Det skifter hurtigt lige nu, så vi venter lige lidt med at tegne investeringerne, forklarer han.

Han forventer også, at de forældede robotter, de har på slagtegangen kan blive afløst af nye robotter, der lige nu testes på slagteriet i Horsens.

– Jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at investere mere herovre på sigt. Hvis de nye robotter skal rulles ud på alle fabrikker, så snakker vi om mange penge.

Han er ikke i tvivl om, at investeringerne nok skal tjene sig hjem, og han mener også, at det er vigtigt at vise, at Danish Crown vil Bornholm, og at det er vigtigt at bevare arbejdspladserne på øen.

– Det skal nok blive en succes, det er jeg ikke bekymret for. Vi har en sund virksomhed, og det bliver en spændende tid. Jeg håber også, at jeg er her om mange år – også på Bornholm, for jeg synes her er godt at være, og det er nogle gode medarbejdere, slutter han.