Bountyland på Balka: Vi vil skabe en unik lomme

Bountyland på Balka: Vi vil skabe en unik lomme
Alberte Rind Helsrbo var 21 år gammel, da hun overtog styrepinden på Eco Beach Camp på Balka.
ERHVERV | Fredag 11. august 2023 • 19:00
ERHVERV | Fredag 11. august 2023 • 19:00

Ifølge Alberte Helsbro var den populære Eco Beach Camp på Balka tæt på ikke at blive til noget. Kommunen havde ikke det store forkendskab til glamping og gav indledningsvist Eco Beach Camp lov til at rejse tre telte, hvor der før havde været 28. Forpagteren blev fyret. Campingtilladelsen blev indhentet i sidste sekund. Historien om Danmarks mindste campingplads, og hvordan den blev til glamping, er kun til at blive klogere af.

Alberte Rind Helsbro tager imod i caféen på Eco Beach Camp på Balka iført klipklapper og yogatøj. Campingpladsen er lille, faktisk Danmarks mindste, med en tilsvarende stor charme, placeret som den er i et lunt hul bag klitterne på en af landets bedste badestrande. Surferstemningen, Jack Johnson-musikken og de økologiske madvarer i caféen sørger for at campingpladsens diskrete Karen Blixen-charme ikke tager helt over.

For Eco Beach Camps telte, Adirondack-stole og lækre liggestole i bambus signalerer måske luksus og safari, men priserne er så lave, at næsten alle kan være med. 3.600 kroner for to personer i tre dage, på Bornholm, i højsæsonen. Det kan næsten ikke gøres billigere, selv om der er fælles køkken og bad.

– Det bliver måske lidt dyrere næste sæson, hvis man er to personer, men ingen prisstigninger hvis man er flere, siger Alberte Rind Helsbro. Hun ejer campen sammen med sine forældre og sine søskende, og stemningen på pladsen bærer præg af, at der er tale om et familieforetagende.

– Vi vil skabe en unik lomme, hvor man kan sænke skuldrene. En eksotisk oase, hvor man tænker, det her er da ikke Danmark, siger Alberte Rind Helsbro.

Sandet på Balka fuldender billedet.

– Det er helt lyst og bounty-agtigt. For børnene er det en stor sandkasse.

Kaffebar i klitterne

Men hvordan er en københavnsk iværksætterfamilie blevet campingejere på Bornholm?

Det hele startede med en 65-års fødselsdag for 16 år siden. Albertes morfar havde inviteret hele familien til fødselsdagsfest på Balka Søbad, og fødselsaren mente, at Alberte og hendes søskende skulle have et begynderkursus på den nærliggende surfskole på Balka Strand.

Her mødte de en en skøn type med masser af gode idéer, og da han i 2015 kontaktede Albertes forældre og fortalte om en lokal campingplads, der var til salg, blev de interesserede i at høre mere.

Den lokale iværksætter havde en idé om at konvertere campingpladsen, den tidligere Holms Camping, til en camp for surfere, og aftalen blev, at Christina og Steffen Rind Helsbro stod for finansieringen, mens den bornholmske mand sørgede for de nødvendige tilladelser til at drive Eco Beach Camp med telte, cafévogn i klitterne og køkken- og badefaciliteter på pladsen.

Der blev lagt træplateauer til teltene, der blev anlagt en kaffebar med havudsigt på en 160 kvadratmeter stor træterrasse i klitterne, og det hele tegnede lyst.

Kun mobile anlæg på pladsen

Det viste sig imidlertid, at ingen af tilladelserne var på plads. Allerede i maj blev Eco Beach Camp anmeldt til Kystdirektoratet af kommunen, som mente, at en række forhold på pladsen var ulovlige. Forpagtningsaftalen med den lokale mand blev opsagt, og Helsbroerne begav sig ufrivilligt ind i en tre år lang klage- og forhandlingsproces, præget af uvished og lange ventetider.

Som det første bekræftede Kystdirektoratet og Bornholms Regionskommune i november 2016, at en række anlæg på pladsen vitterligt var ulovlige. Flere træplateauer, kaffevognen samt el og kloak til vognen skulle fjernes. Afgørelsen blev indklaget til Kystdirektoratet, der 18 måneder senere gav dispensation. Alle faste installationer skulle fjernes og kun mobile anlæg være tilbage. Dog fik ejerne grønt lys til at opføre en café et andet sted på grunden, og i dag ligger kaffevognen der, hvor den gamle bestyrerbolig lå.

 


Bountyland på Balka. 

 

Corona kom os til gode

Vi møder Alberte Rind Helsbro, 24, i caféen. Udenfor står regnen ned i stænger. Men alle teltene er udlejet. Siden genåbningen i 2020 har Eco Beach Camp udviklet sig til en ubetinget succes. Projektet skulle, fuldstændig som prinsessen i eventyret, grueligt meget igennem.

– Mine forældre var lidt møre efter den lange ventetid og dialog med de offentlige instanser i perioden fra 2016-2019. Det var lidt langhåret, lyder det fra bestyreren.

Efter sæson 2016 lå pladsen ifølge Alberte Helsbro øde hen. Indtil marts 2020, hvor Christina Rind Helsbro fik en advisering fra kommunen om, at man mister retten til at søge campingtilladelse, hvis man ikke har været aktiv i tre år.

Den besked blev et vendepunkt.

– Der var corona lige brudt ud. Og det var i marts, så det skulle gå hurtigt, hvis vi skulle kunne nå at omsætte noget. Men det år var alle tvunget til at holde ferie i Danmark, og som de fleste ved, bliver Bornholm booket rimelig hurtigt op. Så der var mange, der ikke havde noget sted at tage hen, og det kom os til gode, fortæller Alberte Rind Helsbro.

I 2020 var alle mand på dæk for at sikre, at Eco Beach Camp blev som familien ønskede: en ferie tæt på naturen, uden at gå på kompromis med komforten.

Alberte Rind Helsbro har stået alene bag roret i tre år nu. Hun fik sidste år sin bachelor i teknoantropolgi, men efter hendes fortælling at dømme, har hun sideløbende taget en kandidat i håndtering af myndigheder, natur- og strandbeskyttelseslinjer og det store danske campingreglement, plus ikke mindst de øvrige regelsæt, der lapper ind over hinanden og gør det ekstremt svært at introducere et begreb som glamping på Balka.

– Jeg føler da i hvert fald, at jeg har fået nogle erfaringer her, som jeg kan bruge i min fremtidige karriere, siger hun.

Sparer på ressourcerne

Af luftfotos fra 2014 fremgår det, at der har været placeret op til 28 campingvogne på Holms Camping, herunder i klitterne i første række ud til kysten. Nu lyder tilladelsen på 17 telte, men det har familien Helsbro valgt at se bort fra.

– Der er 12 telte på pladsen. Vi har valgt at prioritere fællesarealer, så det ikke bliver for crowdet, siger Alberte Helsbro, med henvisning til det store loungetelt midt på pladsen og det lille spiseområde udenfor caféen med tre bord-bænkesæt.

 


Det er Christina Rind Helsbro der har stået for det æstetiske udtryk på Eco Beach Camping. Afdæmpede farver, for at blende ind i naaturen, og lækkert design, for at sikre komfort til gæsterne.

 

Gæsterne er primært danske og tyske.

– Vi har mange familier i uge 28, 29 og 30. Uden for industriferien er det meget par, både unge og ældre. Vi har et meget bredt publikum, siger Alberte Helsbro.

Tre overnatninger er mindstekravet, hvis man booker et telt på Eco Beach Camp. Køkken og bad er fælles for at spare på vand og varme.

– Vi kalder os jo eco, så vi prøver at have omtanke for naturen og ressourcerne. Med et minimum på tre overnatninger sparer vi på vaskemaskinen. Og så er det genbrugsmateriale vi bruger, alt træet er fra Østerlars, vi gør alt, hvad vi kan, for at have så lille et aftryk som muligt.

Fuldt booket tre år i træk

Nu, hvor alle tilladelserne er i hus, synes familien Helsbro selv, de har skabt et ret fantastisk koncept på Balka. Det synes andre åbenbart også, for teltkapaciteten på pladsen har været fuldt booket i tre sæsoner i træk.

Det er rart at tænke på, siger Alberte Helsbro, men også lidt overvældende.

– Vi blev overrasket over, hvor stor interessen var. Der kommer virkelig mange gæster udefra. På solskinsdage kan vi have 40 minutters kø til caféen. Teltene er booket to måneder i forvejen. Vores gæster anbefaler det, vi har mange gengangere, mange tager deres venner med.

 


Om sommeren er der ofte kø til kaffen. – Vi har virkelig mange gæster udefra, når det er varmt, siger Albert Rind Helsbro.

 

Alberte Helsbro åbner døren ud til pladsen. Det er holdt op med at regne. Hakuna matata. Det skal nok gå alt sammen.

Eco Beach Camp har sidste åbningsdag den 28. august.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT