Bornholmske producenter og restauranter i nyt samarbejde om frisk frugt og grønt

Bornholmske producenter og restauranter i nyt samarbejde om frisk frugt og grønt
Emilie Ulrik-Petersen deltager i det nye samarbejde. Foto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Søndag 20. februar 2022 • 16:54
Jakob Marschner
Journalist
ERHVERV | Søndag 20. februar 2022 • 16:54

Restauranter og økologer skaber nyt samarbejde om at levere bornholmsk frugt, grønt og andre råvarer direkte til restauranter og opsamlingssteder. Planen er at gå i luften snart.

En række bornholmske fødevareproducenter og restauranter er gået sammen om at etablere Bornholms Grøntmarked – en digital handelsplatform, der skal gøre det nemmere at købe frugt, grønt og råvarer direkte fra producenten.

Deltagerne i samarbejdet arbejder netop nu på at afprøve ideerne med et Facebook-forum og en fælles varebil, hvor frivillige chauffører kan hjælpe til med at få friske afgrøder leveret direkte fra producenter rundt til øens restauranter og udvalgte opsamlingssteder.

– Vi har længe gerne villet styrke relationerne til øens restauranter, så de hele tiden har mulighed for at orientere sig om udbuddet og købe de produkter, der er i sæson, siger Emilie Ulrik-Petersen, økologisk producent fra Hammersly i Rutsker.

– Ved at gå sammen med andre producenter om leveringen er det muligt for os at få skabt et fleksibelt og økonomisk attraktivt tilbud, som gør, at vi koncentrere os om markarbejdet og stadig få de gode lokale råvarer ud til restauranterne, siger hun.

Ideen er, at Bornholms Grøntmarked starter med et Facebook-forum, men på længere sigt er det planen at udvikle et digitalt system, der kan håndtere alle ordrer, betaling og levering. Deltagerne arbejdet desuden i øjeblikket på at skaffe den varevogn, der efter planen skal bringe varer ud til øens restauranter på faste ruter to eller tre gange om ugen fra foråret.

Også Loftur Loftsson fra Restaurant de Tre Tjenere i Svaneke har været med til at udvikle samarbejdet.

– Vi vil gerne så vidt muligt bruge lokale råvarer, fordi det er god kvalitet, og det er friskt. Ved at støtte de spirende producenter herovre er vi med til at sikre et lokalt udbud af spændende ingredienser. Derudover vil vi gerne være en nul-spild restaurant, og ved at få råvarer direkte i genbrugskasser fra lokale gårde og producenter sparer vi en hel masse affald fra unødig emballage, siger han.

Ideen til samarbejdet er kommet gennem Bæredygtig Bundlinje Bornholm, hvor blandt andre regionskommunen og BOFA sammen med andre bornholmske partnere arbejder med at etablere cirkulære samarbejder omkring lokal produktion og afsætning af fødevarer. Bornholms Vækstforum, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU’s Regionalfond har støttet projektet økonomisk.

Med i samarbejdet er også Foreningen Økobornholm, som vil hjælpe til med at skaffe frivillige chauffører og hjælpe med at rejse midler til den digitale platform.

FÅ ABONNEMENT