Boligselskab vil bygge i Nexø, Hasle og Aakirkeby

Boligselskab vil bygge i Nexø, Hasle og Aakirkeby
Bornholms Boligselskab vil opføre 68 nye boliger – blandt andet i Aakirkeby. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 6. MAJ 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
6. MAJ 2022 • 05:30

Mangel på boliger skaber lange ventelister hos Bornholms Boligselskab. Efterspørgslen på almene boliger er så stor, at de nu har søgt om tilladelse til opførelsen af 60-70 nye boliger.


I mandags blev der afholdt møde i erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalget, hvor et af punkterne på dagsordenen var reservering af midler til almene boliger.

Punktet blev foreløbig udsat til næste møde den 30. maj, men der er ikke tvivl, om at der skal handles på problematikken nu, mener man hos Bornholms Boligselskab.

– Vi har et ønske om opførelse af flere boliger, fordi vi har en lang venteliste med cirka 1.000 aktive medlemmer, og så har vi 500 passive på venteliste, siger Majbritt Tønnesen, der er direktør i Bornholms Boligselskab.

Forespørgslen går mere konkret ud på, at Bornholms Boligselskab ønsker at opføre op mod 68 nye almene familieboliger på kommunale grunde fordelt i Aakirkeby, Hasle og Nexø.

I sagsfremstillingen fremgår det, at man med en reservation på ni millioner kroner til grundkapitallån i 2023 vil have mulighed for at realisere to af de tre projekter.

Almene boligorganisationer som Bornholms Boligselskab er non-profit organisationer, hvilket betyder, at finansieringen til nye boligprojekter skal findes hos kommunen.

Og selvom Majbritt Tønnesen oplever stor velvilje og samarbejde fra regionskommunen, så er det ikke noget, man bare lige gør, når man ønsker at opføre nye almene familieboliger.

– Jeg tror ikke på, at det bliver til noget i 2023, fordi det er en proces, hvor vi skal indover en masse forskellige ting. Men regionskommunen vil det her, og det kan man også se ved, at de allerede har det oppe i erhvervs, bolig- og beskæftigelsesudvalget, siger direktøren.

Flere almene boliger en nødvendighed

I udvalget glæder man sig over, at Bornholms Boligselskab har meldt sig på banen.

– Vi har et stort underskud af almene boliger på Bornholm. Og det er vi nødt til at gøre noget ved. Så det er dejligt, at Bornholms Boligselskab som de første har meldt sig ind i kampen og faktisk gerne ville i gang i morgen, hvis det var muligt, siger Linda Kofoed Persson (DF), der sidder i udvalget.

Den store mangel på almene boliger har derfor også fået erhvervs, bolig- og beskæftigelsesudvalget til at afsætte puljer i budgettet de næste år i håb om, at flere almene boligselskaber melder sig til at vil opføre nye boliger.

Hos Bornholms Boligselskab er det ikke kun grundet de lange ventelister, at der ønskes flere almene boliger. Hvis man skal undgå, at flyttedynamikken går helt i stå på Bornholm, og i øvrigt følge i tråd med Bornholms Regionskommunes boligpolitik fra 2019, der søger at skabe et mere fleksibelt og varieret boligmarked for bornholmerne, så skal der gøres noget aktivt nu.

– Vi har 936 boliger på Bornholm, og vi har 120 fraflytninger om året, hvoraf cirka 70 af dem er vores ungdomsboliger, og dem er der jo logisk nok stor udskiftning på. Det vil sige, at så er vi tilbage på at have 50 fraflytninger om året i hele boligselskabet, hvilket ikke er særlig meget set i lyset af de lange ventelister, siger Majbritt Tønnesen.

Størstedelen af efterspørgslen stammer ifølge Bornholms Boligselskab fra bornholmere og især ældre bornholmere, der gerne vil sælge deres hus og flytte over i en lejebolig.

– Vi kan se, at når bornholmere kommer op i årene og skal på pension, så giver det god mening for dem at sælge deres hus. Så kan de bo til leje, og det er jo dejligt, når man bor til leje, så skal man ikke gøre så mange ting selv – selvfølgelig skal man vedligeholde nogle ting – men man ringer jo, hvis der er noget, der skal repareres, fortæller Majbritt Tønnesen.

Markedet er presset

Den store efterspørgsel på boliger og i særdeleshed almene boliger er en udvikling, der har været i gang seneste år, hvor blandt andet effekten af de ændrede regler for bopælspligt fra 2013, der giver mulighed for flexboligstatus uden for de otte største byer, har presset markedet.

– Det betyder, at rigtig mange boliger som ligger uden for byområderne kan købes som sommerhuse, og det ændrer også markedet. Det vil sige, at vi har slet ikke den volume af helårsboliger på Bornholm, som vi har haft tidligere, siger Majbritt Tønnesen.

Hun forklarer videre, at hvis man dertil lægger, at Bornholm især på bagkant af covid-19-pandemien er blevet et mere eftertragtet sted at flytte til, så ender man naturligt nok ud med mangel på boliger.

Grundet de store usikkerheder, der er forbundet med markedet, mener Majbritt Tønnesen dog ikke, at man kunne have forudset udviklingen og på den måde været på forkant.

– Jeg tror, at vi nok er lidt forsigtige i forhold til udviklingen, og man skal heller ikke bygge bare for at bygge. Men med den lange venteliste, vi har, så tror jeg ikke, det bliver noget problem at få de nye boliger afsat, siger Majbritt Tønnesen.