Black Friday giver voldsom stor omsætning. Alligevel er de handlende ikke ubetinget vilde med dagen

Black Friday giver voldsom stor omsætning. Alligevel er de handlende ikke ubetinget vilde med dagen
Jan Bidstrup fortæller, at han som forretningsdrivende har et ambivalent forhold til Black Friday. Det er en dag, der giver meget omsætning, men som også betyder, at varerne bliver solgt langt billigere end normalt lige før jul. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 15:30
INTERVIEW | RØNNE | ABONNENT
23. NOV 2021 • 15:30

Black Friday er over os i denne uge, og flere butikker på Bornholm er med på bølgen. Men det er ikke alle købmænd, der er helt vilde med konceptet om at sælge varerne billigere lige op til jul.


Siden 2013 har den amerikanske shoppedag Black Friday for alvor været etableret i Danmark. I disse dage annoncerer flere bornholmske butikker også med nedsatte priser under 'Black Friday' eller 'Black Week'-skilte.

Men det betyder ikke, at de erhvervsdrivende er vilde med konceptet.

Jan Bidstrup, der er formand for Rønne Handelsstandsforening og ejer Din Tøjmand Hos Jan & Nalle, forklarer, at man fra handelsstandsforeningen ikke gør noget ud af Black Friday, men lader det være op til butikkerne selv. Og her er der delte holdninger.

– Nogle er nødt til at være med, nogle har lyst til at være med, og andre har ikke. Min butik er jo en del af en landsdækkende kæde og dermed af en større markedsføring, som gør en masse ud af Black Friday. Derfor er vi med, men jeg har et ambivalent forhold til det. Som forretningsdrivende kan man godt tænke, hvorfor skal man forære varerne væk lige op til jul? Men vi er lidt pressede til at gøre det, når vi er en del af en landsdækkende kæde, der har tilbud andre steder i landet, og så er der jo hård konkurrence fra nethandlen. Spillere som Zalando og Boozt (netbutikker, red.) har jo ikke tænkt sig ikke at gøre noget ud af Black Friday. Så vi er nødt til at være med, siger han.

Kniber sig i armen

Jan Bidstrup erkender også, at Black Friday er blevet så etableret og stor en dag i detailbranchen, at den også gør indtryk.

– Det ér en stor dag, som genererer voldsom stor omsætning, og som er svær at se bort fra. For to år siden, da vi ikke havde corona at tænke på, fik vi 14 dages omsætning på én dag. Det er sådan, at en gammel købmand som mig må knibe sig i armen over at se sådan en handel i en fysisk butik, når nethandlen samtidig buldrer derudaf, siger han.

Tøjmanden har også besluttet sig for, at der skal være gode tilbud at komme efter i år, når nu Black Friday er kommet for at blive.

– Vi sørger for, at der er noget at løbe efter. Vi har en hel del varer til halv pris, som koster fuld pris efter Black Friday. Vi laver nogle highlights, som vi kalder det, som vil trække kunder til, og så er resten af butikken til fuld pris. Så håber vi selvfølgelig, at folk også vil købe lidt af det, når de nu er her og har fået et godt tilbud, siger Jan Bidstrup.

Corona gør dog, at han ikke helt tør sætte næsen op efter den samme omsætning i år, som han har set i årene op til 2020, men noget handel vil der være, mener han.

– Jeg tror, det nuværende smittetryk vil afholde nogen fra at stimle sammen i butikkerne, men jeg tror alligevel, vi får travlt. Vi når nok ikke de ultimative højder, som vi så i 2018 og 2019, men mindre kan også gøre det, siger Jan Bidstrup.

Erfaringer med corona

I hans egen butik kører Black Friday-tilbuddene i flere dage, og sådan gør flere af kollegerne i de andre butikker også, fortæller Jan Bidstrup.

Det er blandt andet for at sprede handlen ud, så der ikke står mange kunder på for lidt plads. Selvom butikkerne ikke er underlagt nogle restriktioner nu, så bliver der alligevel gjort noget for at gøre Black Friday-handlen mere sikker i forhold til corona, fortæller Jan Bidstrup.

– Vi gjorde os ret gode erfaringer sidste år, som vi bruger i år. Vi ved, hvordan butikkerne skal indrettes, så der kan holdes nogenlunde afstand. Vi vil være opmærksomme på, hvis folk stimler sammen, og så er vi nok mere modige, når det kommer til at bede folk om at holde afstand. Før kunne det godt være mere grænseoverskridende at skulle løfte pegefingeren, men det er vi jo vant til, at folk gør, nu. Det er også mit indtryk, at de fleste har god selvjustits, når det kommer til afstand, siger han.