Anders vil bygge huse som simple og billige samlesæt

Anders vil bygge huse som simple og billige samlesæt
Lige nu står der ingenting, men om halvandet år, er det Anders Gottwald Finnes drøm, at der her skal stå en demonstrationsbygning. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Mandag 25. september 2023 • 05:30
ERHVERV | Mandag 25. september 2023 • 05:30

Med et tilsagn på 150.000 kroner fra LAG Bornholm, vil Anders Gottwald Finne montere et demonstrationshus, der skal ligge på Møbelfabrikken i Nexø.

Forestil dig, at det at bygge hus var lige så nemt som at bestille et køkken i Ikea.

Du går ind på hjemmesiden og trykker de standardmoduler hjem, som du kunne tænke dig. Klik - et køkken, klik - badeværelse, klik - en skillevæg. En screening af din indkøbskurv viser om det ser lovligt ud, og efter en uge bliver dit nye hus leveret som samlesæt.

Lastvognen, som leverer huset har en autoriseret husbygger med, som klikker huset sammen og ved dagens afslutning kan du gå i seng i dit nye hus.

Det lyder måske for nemt til at være sandt, men det er faktisk den drøm, Anders Gottwald Finne fra Bornholmsk Byggesagsbehandling har arbejdet på i fem år. Ved årets uddeling af LAG-midler fik han et tilsagn på 150.000 kroner. De penge skal bidrage til levering og montering af en demonstrationsbygning på Møbelfabrikken.

– Det er oplagt til et anneks i haven, et offentligt toilet, kontorlokaler eller til undervisning, men det kan også være et almindeligt hus på op til 150 kvadratmeter, forklarer han, da Tidende møder ham på den plet på Møbelfabrikken, hvor demonstrationsbygningen forhåbentlig står færdig i slutningen af 2024.

– Det er rimelig begrænset på udseende, men der er en rimelig fleksibilitet i størrelse og indretning. Hvis det virker er det også tænkt i stedet for containere i forbindelse med energiøen, og man kan bruge det i krigsramte områder eller hvor der har været oversvømmelse til hurtigt at bygge op igen, forklarer han.

Tanken er, at boligen skal kunne benyttes permanent, men at den også kan skilles ad og flyttes et andet sted hen, hvis man altså ved, hvordan man gør.

Det lyder så nemt. Hvorfor findes det ikke allerede?

– Det er yderst komplekst, og det kræver at man har tid, energi, kompetencer og netværk, så jeg tror, det er for besværligt for de store aktører. Det kræver, at man har drivkraften og kompetencerne, og det mener jeg jo så, at jeg har. Men det vil tiden vise.

Har ændret sig

Igennem de seneste fem år har hans idé ændret sig mange gange, når han er stødt på problemer, der skulle løses. Hver gang et problem blev løst, opstod der et andet. Men i foråret kom han frem til den endelige model på tegnebrættet, og så kunne han begynde at søge midler til at udføre projektet.

– Konceptet har udviklet sig anderledes end jeg havde regnet med. Jeg havde faktisk troet, at det skulle være endnu mere simpelt, forklarer Anders Gottwald Finne.

Han har ikke som sådan opfundet et nyt materiale, men nogle nye processer og måder at kombinere materialer til et nyt koncept, og selvom han ikke arbejder med et ubetinget bæredygtigt materiale, så mener han, at den væsentligt reducerede mængde af materiale, der skal benyttes, betyder at det er et bæredygtigt projekt.

– Men det nytter ikke noget at have noget bæredygtigt der ikke er brandsikkert eller ikke er muligt at bygge. Det skal også være modstandsdygtigt overfor fugt, og så er der lyd, der også skal tages højde for. Og brugervenlighed, forklarer han.

Han har fokuseret på at lave et transparent produkt, hvor man som privatperson kan bestille hele pakken ét sted, og hvor man stort set ikke skal tænke på andet end om man kan leve med det udseende og den indretning, der kan lade sig gøre.

– Det her er til dem, der vil have nogle kvadratmeter i en ordentlig kvalitet til en billig pris. Og så må man måske gå lidt på kompromis med sin personlige stil. Det er ikke sådan, at man kan vælge egeparket. Det kommer med en standardindstilling, forklarer han.

Han er ikke bekymret for, at den nye måde at fremstille boliger på skal udhule markedet for eksempelvis lejligheder. Det kræver nemlig stadig et forholdsvis stort areal at bygge de komplekse modulbyggerier, da det indtil videre kun kan bygges i én etage.


 

Økonomisk tungt

Anders Gottwald Finne skyder på, at han over de seneste fem år ved siden af sit normale arbejde har brugt, hvad der svarer til to årsværk i tid på at komme så vidt med projektet.

Oveni det gætter han på, at han har investeret et par millioner kroner. Det har været økonomisk tungt, men hvis projektet lykkes, regner han ikke med at det bliver det på sigt.

– Vi skal bare lige have de her milepæle overstået og finde ud af, hvordan vi helt konkret får denne her prototype til at fungere, så det også bliver bygbart.

Han arbejder lige nu på en mikroprototype - den femte af sin slags. Og det kritiske lige nu er at få en bygning til at fungere i praksis, ligesom den gør på papiret. Hvis det ikke lykkes, bliver hele projektet formentlig skrinlagt. Men hvis det lykkes, så holder det hele stik, og så fortsætter kampen med at søge penge.

Hvorfor vil du det her så meget?

– Jeg har måske troet, at der kom noget. Men det er bare ikke sket. Og jeg mener jo, at jeg har netværket og ressourcerne, så jeg følte mig faktisk forpligtet til at give det et skud. At prøve at løse klimakrisen indenfor byggebranchen, hvis man kan kalde det det, forklarer han.

– Og så ønsker jeg virkelig, at alle mennesker har muligheden for gode levevilkår, der er til at betale.

Han har selv et fint arbejde og han understreger, at selvom han ikke er interesseret i at drive et firma, der giver underskud, så er det ikke det kommercielle, der er drivkraften. Men lige nu har han ikke selv mere at skyde i projektet, og derfor er han gået i gang med at søge fonde. Han gætter på, at han samlet set skal op og ramme 10-15 millioner kroner for at have en testproduktion oppe at køre.

– Det er ret kritisk at få den her støtte fra LAG, for det giver en form for blåstempling, at der er nogen, der tror på mig og vil skyde penge i det. Så selvom det ikke er så mange penge i det store billede, så er det ret kritisk i den fase, vi er i nu at få tilsagnet. Det betyder, at projektet ikke går i stå, og så kan man håbe at få tilsagn på lidt større midler, forklarer han.

Udover støtten fra LAG har han også fået del i nogle EU-midler, som skal finansiere noget rådgivning og hjælp til at søge flere fonde.




Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT