Alle børnehusene vil ud i naturen

Alle børnehusene vil ud i naturen
Foto: NaturBornholm
ERHVERV | Fredag 17. marts 2023 • 05:30
ERHVERV | Fredag 17. marts 2023 • 05:30

Et nyt netværk med fokus på Grøn Dannelse har set dagens lys, og her er pædagoger fra samtlige af de kommunale børnehuse repræsenterede.

– Vi passer kun på det, vi elsker. Vi elsker kun det, vi kender, og vi kender kun det, vi har mærket og rørt og været ude i, forklarer Rene Vilsholm fra Natur Bornholm, da han bliver bedt om at sætte flere ord på beslutningen om at oprette et netværk for pædagoger, der gerne vil mere ud.

Han har nemlig armene lagt oppe over hovedet og er i en form for mental sejrsdans over, at det nye netværk er skudt i gang med ikke mindre end 25 deltagende pædagoger.

– Vi har i årevis gerne villet sådan noget og været inspiration og banket på, men nu er der nogle skidegode pædagoger, der har taget teten på det, forklarer han.

Han har selv været tovholder i en initiativgruppe i fem år, hvor de har forsøgt at påvirke politikere til at synes, det er vigtigt, og de har drømt om at se skolelærer og pædagoger oprette netværk til formålet.

– Det er nyt i Danmark, at vi tager naturdannelse så seriøst, at det kommer så meget ind i børnehaver og institutioner, og at der er et netværk af pædagoger, der vil inspirere hinanden i denne her genre.

Han pointerer, at en gallupundersøgelse, der blev lavet for nogle år siden, viser, at børn i dag er væsentligt mindre ude i naturen, end deres forældre og bedsteforældre var.

– Derfor bliver man nødt til at bruge institutionstiden på at være i naturen, føle sig hjemme og lære, at det er naturligt at være i naturen. Det er egentlig ikke, fordi man behøver at lære en masse, men det er et af de bedste og letteste læringsrum, mener Rene Vilsholm.

Børnehuse tager teten

Ledergruppen af pædagoger fra øens børnehuse deler visionen om, at få mere grøn dannelse ind i kommunens institutioner, og det er derfor netværket nu er blevet skudt i gang.

Ude på arbejdspladserne er det nemlig ofte en enkelt eller få medarbejdere, der brænder for emnet, og håbet er derfor, at de gennem netværket vil kunne styrke sig i et fællesskab på tværs af husene.

– Målet er, at medarbejderne i netværket vil kunne finde inspiration hos hinanden, holde oplæg om gode tiltag eller projekter, der er foregået i de enkelte huse, styrke kendskabet til relevante samarbejdspartnere i nærområdet, fortælle og vise gode udflugtsmål med mulighed for forskellige temaer for hinanden. Men det er også at dele de udfordringer, som man kan stå overfor og sammen finde nye indfaldsvinkler, forklarer ledergruppen, som består af pædagogiske ledere fra Søstjernen, Skatteøen og Gudhjem Børnehave og Vuggestue.

Lene Keil er faglig pædagogisk leder i børnehuset Søstjernen i Rønne, og hun har valgt at være med til at stå for det nye netværk, fordi hun mener, det er vigtigt, at man får viden om, hvordan måden man agerer i naturen har indflydelse på andres oplevelse også.

– Barnet, der lærer at rydde op efter sig selv i naturen eller samle plastisk og affald op på turen, vil naturligt indgå i dialogen om, hvorfor vi gør, som vi gør, og har dermed taget de første indledende skridt til bevidsthed om bæredygtighed, siger Lene Keil

Hun vil gerne give børnene gode naturoplevelser og lære dem, at de med respekt og hensyntagen helt lavpraktisk er med til at passe på naturen for både dyr og insekter.

Natur-empati

Janus Node er faglig pædagogisk leder i Børnehuset Skatteøen og både han og Lene Keil har siden 2021 været med i arbejdsgruppen der har drømt om at danne nye netværk.

For ham er den primære tilgang til grøn dannelse at give børnene gode, konkrete oplevelser i og med naturen, og i børnehuset i Rønne ser de naturen som et vigtigt læringsrum for børnene.

– Her er der højt til loftet, og man kan undersøge, lytte, føle, smage, lugte og være i skoven, på stranden, på klipperne, i vand, solskin, regn, vind og slud, forklarer han.

– Børn lærer ved at bruge deres sanser og gennem deres erfaringer med omgivelserne. Derfor går ture for både små og store børn ud til forskellige naturoplevelser i nærområdet, og sammen med børnene går personalet på opdagelse i det skatkammer af oplevelser, der er i vores omgivelser.

Hos Allan Langstrup Petersen, som er faglig pædagogisk leder i Gudhjem Naturbørnehave og Vuggestue, er de også ofte ude i naturen, og de deltager i netværker, fordi de ser det som en vigtig del af børns udvikling og dannelse at oparbejde natur-empati.

– Når naturempati og lære bliver en del af børns hverdag fra livets start, er det vores overbevisning, at det vil skabe en grundlæggende viden om, hvordan vi fremtræder bæredygtigt og respektfuldt i vores naturlige omgivelser, forklarer han.

Jo flere jo bedre

Den sidste dag i februar stod så det første møde i det nye netværk, som drives af de ovenstående pædagoger, og det er tanken, at det skal blive solidt og selvkørende – og måske endda på sigt blive nødt til at dele sig i flere netværk?

Nu har I det netværk, der er blevet arbejdet på. Så er målet vel nået?

– Nej, vi er sgu ikke færdige, kommer svaret prompte fra Rene Vilsholm fra Natur Bornholm.

– Det handler jo om, at hvis vi skal have en chance for at passe på naturen omkring os, og en chance for at passe på det globale klima og artsdiversiteten, så må man ud og have et naturligt forhold til naturen. Det er også derfor, vi kalder det grøn dannelse. Det handler om at opføre sig ordentligt overfor den klode, vi bor på.

Han understreger, at netværket er åbent for alle, og at det ikke er tanken, at det skal foregå på Natur Bornholm fremadrettet.

– Jo flere, jo bedre. Kommer der for mange, så kan vi dele os op i to netværk. Det første møde her var bare en brainstorm på, hvad vi vil med det her, og vi opfordrer til, at man til de fremtidige samlinger mødes i de forskellige instututioner, så man kan blive inspireret og få ny viden.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT