Aftale med Grønland skuffer Ocean Prawns

Aftale med Grønland skuffer Ocean Prawns
Direktør Daniel Barslund i Ocean Prawns er ikke tilfreds med rejekvoterne for 2024, og de kan smitte af på resten af dansk fiskeri, forudser Danmarks Fiskeriforening. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | 28. NOV 2023 • 07:21
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
28. NOV 2023 • 07:21

Virksomheden i Nexø havde håbet på en større rejekvote i 2024, fortæller direktør Daniels Barslund.

EU og Grønland har indgået en aftale om fiskeri for 2024, og der er ikke så mange fisk og skaldyr at fange, som dansk fiskeri havde håbet på. Aftalen får stor betydning for Ocean Prawns, mens resten af dansk fiskeri holder vejret, fremgår det af en fælles pressemeddelelse fra virksomheden i Nexø og Danmarks Fiskeriforening.

Ved Østgrønland er rejekvoten landet på 5.150 ton, mens den ved Vestgrønland er på 2.500 ton, og det er for lidt, mener direktør Daniel Barslund hos Ocean Prawns, der fanger rejer ved Grønland. Han bakkes op af direktør Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening, som er bekymret for, hvilke konsekvenser kvoten kan få for forhandlingerne mellem EU og Norge, hvor den grønlandske reje er meget vigtigt.

– Vi havde håbet, at EU og Grønland fik løst den gordiske knude. Med en god EU-Grønland-aftale ville vores rejefiskeri ved Grønland stå langt bedre, og forhandlingerne mellem EU og Norge ville blive lettere, siger de to i pressemeddelelsen.

Sværere at gøre rentabelt

Direktørerne understreger, at de på ingen måde ønsker at tømme havene for rejer, men blot at få del i de kvoter, der må fiskes. Helt konkret havde Ocean Prawns håbet på en større kvote ved Vestgrønland.

– Desværre blev den 100 ton mindre, mens vi i stedet fik 150 ton mere ved Østgrønland. Her er det langt svære at finde rejerne, og fiskeriet er meget sæsonafhængigt. Det er sværere at gøre rentabelt, da de længere afstande kræver mere brændstof med med, siger Daniel Barslund.

Han tilføjer, at Ocean Prawns har fisket i grønlandsk farvand i over 40 år og har været med til at udvikle rejefiskeriet.

– Det er derfor utilfredsstillende, at det ikke er lykkedes at udvide EU's adgang til rejer – især i en situation, hvor Grønland ikke selv udnytter rejekvoterne fuldt ud. Grønlænderne fisker nemlig ikke hele deres rejekvote op. Til gengæld overfører de den til næste år, siger Daniel Barslund.

Svære forhandlinger

I disse uger forhandler EU og Norge om fiskeriet i blandt andet Nordsøen, Kattegat og Skagerrak, og her er den østgrønlandske rejekvote normalt i spil. EU's fiskere vil gerne have fingre i nogle af de fisk, som nordmændene har rettigheder til. Derfor forsøger EU at bytte sig til dem, og nordmændene er typisk interesserede i rejer.

– Jo mere EU har at bytte med, jo bedre står vi i forhandlingerne. Når EU ikke har flere rejer med til forhandlingsbordet, frygter vi, at nordmændene bliver svære at forhandle med, og det vil få konsekvenser for de danske fiskeres fiskerimuligheder, siger Kenn Skau Fisher fra Danmarks Fiskeriforening.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 22-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Torsdag eftermiddag, fredag morgen: Gode priser efter midnat. Gode som i meget, meget, meget lave. Mellem kl. 00 - 06 koster el 1,45 kr./kWh alt inkl. i gennemsnit. Det er cirka 2,45 kr./kWh billigere end kogespidspriserne kl. 17-18-19-20. Så flyt dit forbrug og få en yderligere besparelse. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning