Aftale med Grønland skuffer Ocean Prawns

Virksomheden i Nexø havde håbet på en større rejekvote i 2024, fortæller direktør Daniels Barslund.
EU og Grønland har indgået en aftale om fiskeri for 2024, og der er ikke så mange fisk og skaldyr at fange, som dansk fiskeri havde håbet på. Aftalen får stor betydning for Ocean Prawns, mens resten af dansk fiskeri holder vejret, fremgår det af en fælles pressemeddelelse fra virksomheden i Nexø og Danmarks Fiskeriforening.
Ved Østgrønland er rejekvoten landet på 5.150 ton, mens den ved Vestgrønland er på 2.500 ton, og det er for lidt, mener direktør Daniel Barslund hos Ocean Prawns, der fanger rejer ved Grønland. Han bakkes op af direktør Kenn Skau Fischer fra Danmarks Fiskeriforening, som er bekymret for, hvilke konsekvenser kvoten kan få for forhandlingerne mellem EU og Norge, hvor den grønlandske reje er meget vigtigt.
– Vi havde håbet, at EU og Grønland fik løst den gordiske knude. Med en god EU-Grønland-aftale ville vores rejefiskeri ved Grønland stå langt bedre, og forhandlingerne mellem EU og Norge ville blive lettere, siger de to i pressemeddelelsen.
Sværere at gøre rentabelt
Direktørerne understreger, at de på ingen måde ønsker at tømme havene for rejer, men blot at få del i de kvoter, der må fiskes. Helt konkret havde Ocean Prawns håbet på en større kvote ved Vestgrønland.
– Desværre blev den 100 ton mindre, mens vi i stedet fik 150 ton mere ved Østgrønland. Her er det langt svære at finde rejerne, og fiskeriet er meget sæsonafhængigt. Det er sværere at gøre rentabelt, da de længere afstande kræver mere brændstof med med, siger Daniel Barslund.
Han tilføjer, at Ocean Prawns har fisket i grønlandsk farvand i over 40 år og har været med til at udvikle rejefiskeriet.
– Det er derfor utilfredsstillende, at det ikke er lykkedes at udvide EU's adgang til rejer – især i en situation, hvor Grønland ikke selv udnytter rejekvoterne fuldt ud. Grønlænderne fisker nemlig ikke hele deres rejekvote op. Til gengæld overfører de den til næste år, siger Daniel Barslund.
Svære forhandlinger
I disse uger forhandler EU og Norge om fiskeriet i blandt andet Nordsøen, Kattegat og Skagerrak, og her er den østgrønlandske rejekvote normalt i spil. EU's fiskere vil gerne have fingre i nogle af de fisk, som nordmændene har rettigheder til. Derfor forsøger EU at bytte sig til dem, og nordmændene er typisk interesserede i rejer.
– Jo mere EU har at bytte med, jo bedre står vi i forhandlingerne. Når EU ikke har flere rejer med til forhandlingsbordet, frygter vi, at nordmændene bliver svære at forhandle med, og det vil få konsekvenser for de danske fiskeres fiskerimuligheder, siger Kenn Skau Fisher fra Danmarks Fiskeriforening.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Vandværk: De har løbet om hjørner med os


Röryggjuer
Kan bruges om en rød ko, tyr eller kalv med en hvid stribe langs ryggen. Man kan eksempelvis tale om ‘et röryggjut kraitur’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration