Affaldsmysteriet fortsætter: Har HCS brudt kontrakten?

Affaldsmysteriet fortsætter: Har HCS brudt kontrakten?
NYHED | ABONNENT | 27. SEP 2022 • 19:00
NYHED | ABONNENT
27. SEP 2022 • 19:00

Spørgsmålene er begyndt at hobe sig op, efter at HCS tog til genmæle over for Bofa og Bornholms Regionskommune. De afviser at have brudt kontrakten med Bofa. Sagen er endt hos advokaterne, og svar skal man efterhånden kigge langt efter.


HCS mener ikke, at man, som det ellers blev meddelt på Bornholms Regionskommunes hjemmeside, har handlet i strid med den kontrakt, der er indgået med Bofa.

Det oplyste de mandag i en pressemeddelelse.

– Det er ikke korrekt, at HCS har begået eller begår kontraktbrud, som anført i nogle nyhedsmedier. Det er korrekt, at der i henhold til den indgåede kontrakt er aftalt, at den nye affaldsordning skal igangsættes den 27. november 2022, hvilket kontraktpartnerne, Bornholms Regionskommune/Bofa og HCS, gensidigt er forpligtet til. Udtalelsen i fredags burde derfor rettelig have lydt: Den nye affaldsordning bliver ikke klar til november, lød det blandt andet fra HCS.

Årsagen til, at man ikke bliver klar til tiden er ifølge HCS, at opsamlingsmateriellet, der skal bruges til at igangsætte den nye affaldsordning først er blevet bestilt hjem af Bofa den 11. juli og 23. september i år.

Ingen kommentarer

Men er der så begået kontraktbrud fra HCS' side? Spørger man Bofa, kommer man ikke svaret meget nærmere. Direktør i Bofa Jens Hjul-Nielsen er ikke vendt tilbage på Tidendes henvendelser, men kommunikationsmedarbejder Brian Johansen tog telefonen.

Hvordan forholder I jer til HCS’ udmelding om, at de ikke har begået kontraktbrud?

– Meget nemt. Vi har ingen kommentarer.

På Bornholms Regionskommunes hjemmeside oplyser I, at HCS har handlet i strid med kontrakten. Nu siger de det modsatte?

– Vi har ingen udtalelser.

HCS skriver, at Bofa først har bestilt materiel hjem den 11. juli og 23. september, og derfor har de ikke haft mulighed for at blive klar til den 27. november. Er det korrekt?

– Ingen kommentarer.

Kan du forstå, hvis man undrer sig over, at I ikke vil udtale jer, når det er nærmest umuligt at blive klog på, hvad der er op og ned i det her?

– Vi har ikke nogen kommentarer, og det er Bofas udmelding på nuværende tidspunkt, afslutter Brian Johansen.

Meget nærmere kommer man ikke, når samme spørgsmål stilles til direktionen i Bornholms Regionskommune.

– Bornholms Regionskommune fastholder det, der står på hjemmesiden. Også at vi lige nu ikke kan udtale os yderligere. Vi er bevidste om, at HCS har udtalt sig, men da sagen håndteres af vores advokat, kan vi ikke udtale os yderligere lige nu, skriver direktør i regionskommunen, Lillian Rasch Madsen, til Tidende.

I skrald til halsen

Det er dermed svært at blive klog på, hvornår den nye affaldsordning træder i kraft, og om det hele kan ende med, at kontrakten med HCS bliver ophævet.

Forperson i natur-, miljø- og planudvalget Helle Munk Ravnborg (EL) ærgrer sig over sagens udvikling, men henviser ellers til, at man afventer det juridiske arbejde.

– Jeg tror, det er bedst for alle parter, at vi venter på den dialog, der er i gang mellem vores advokater. Og så vil vi selvfølgelig sige noget mere, når vi kan det.

HCS skriver, at årsagen til, at de ikke når at blive klar er, at det her materiel først er blevet bestilt hjem den 11. juli og 23. september. Kan du forstå, hvis man tænker, at det er meget sent, når kontrakten blev indgået for et år siden?

– Det er HCS’ udtalelse, og den vil jeg ikke kommentere mere. Det er desværre kommet dertil, hvor det er en sag, der bliver drøftet og forhåbentlig løst mellem vores advokater, siger Helle Munk Ravnborg.

Tidende har været i kontakt med Bofas advokat Jesper Strøh, der ikke ønsker at oplyse noget om den igangværende proces.

Mere klar i spyttet er René Danielsson (DF), der sidder med i natur-, miljø og planudvalget.

– Jeg er ikke erhvervsjurist, så jeg bliver nødt til at læne mig op af de vurderinger, der kommer. Hvis den vurdering er, at HCS har brudt kontrakten, bliver jeg nødt til at tro på det, indtil der eventuelt er en dommer, der har sagt det modsatte. Men det er klart, at hvis HCS får medhold i deres påstande, så skal vi seriøst til at kigge indad. Det vil være en skandale af rang. Længere er den ikke, siger René Danielsson.

Dansk Folkeparti stemte sidste år nej til at tildele HCS udbuddet, og sagens udvikling har kun bekræftet René Danielsson i, at man ikke burde være indgået i et samarbejde med HCS.

– Uanset hvem der får ret i den her sag, synes vi, at bare det, at det ender med de her skærmydsler viser, at det ikke er en samarbejdspartner, vi bør have på Bornholm, siger politikeren.

Han frygter, at det er en sag, der på det juridiske plan kan trække i langdrag, hvor konsekvenserne for det fremtidige samarbejde og det økonomiske aspekt kan blive dyre, fortæller René Danielsson.

– Jeg kan ikke sidde overhørig, hvis HCS ender med at få medhold. Taber vi det her, står vi bogstaveligt talt i skrald til halsen.