Ældre Sagen: Hensyn er vigtigt, hvis ældre skal arbejde mere

NYHED | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 10:30
NYHED | ABONNENT
14. JAN 2023 • 10:30

Arbejdstager og arbejdsmarked skal nå hinanden i gensidig respekt, siger Steen Thomsen, Ældre Sagen Bornholm, som efterlyser bedre forhold for enlige pensionister og par, hvor begge er på pension.

 

Nye regler, der trådte i kraft per 1. januar, betyder, at hvis et ægtepar eller samlevende par er skruet sådan sammen, at den ene er på (førtids)pension, mens den anden arbejder, så vil der ikke længere blive modregnet i (førtids)pensionen på baggrund af den andens indtjening – sådan som det hidtil har været tilfældet.

Det har flere røster i de seneste dage bedyret i Bornholms Tidende kan få afgørende betydning i forhold til at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet, fordi det økonomiske incitament for de omtalte ægte- og samlevende par i forhold til at lade den arbejdende part i en eller anden grad forblive på arbejdsmarkedet er større.

En pensionsrådgiver har da også i avisen anslået, at de ny regler kan bidrage til mellem 45.000 og 80.000 kroner til husholdningen, hvis altså den arbejdende part vælger at holde fast i arbejdslivet.

Det kor tilslutter den nyvalgte formand for Ældre Sagen på Bornholm, Steen Thomsen, sig også gerne. For ja, han tror også på, at det kan gøre det attraktivt at arbejde videre, man han påpeger også, at dels er det vigtigt dertil at få ændret reglerne for enlige pensionister eller par hvor begge er på pension, så der ikke bliver modregnet, hvis de vælger at arbejde, dels er det vigtigt, at sikre gode arbejdsforhold for de ældre borgere der, hvor de bliver ansat.

Hvad angår første problematik, de enlige pensionister eller par, hvor begge er på pension, så forklarede Lars Søgaard Hansen, som er pensionsspecialist i Söderberg & Partners, forleden, at der faktisk er flertal i Folketinget for at fjerne modregningen i egen folkepension.

– Det er dog ikke vedtaget endnu, men forventes vedtaget med tilbagevirkende kraft, og eftersom flertallet er på plads i den nye regering, må det formodes blot at være en formalitet, sagde han og tilføjede:

– Og det vil jo betyde, at det vil kunne betale sig for et par, hvor begge eksempelvis er folkepensionister, at gå ud og tage sig et sommerjob.

Til gavn

Når det kommer til de forhold, de ældre borgere kan møde på arbejdsmarkedet, og hvad arbejdsmarkedet kan forvente fra dem, siger Steen Thomsen:

– De ældre generationer har mange kompetencer og evner, som kan være til gavn for det bornholmske samfund, hvis de vælger at bidrage med nogle arbejdstimer. Men det er også vigtigt, at det hele bliver tilrettelagt med respekt for den pågældende, og selvfølgelig dertil i overensstemmelse med, hvad den pågældende virksomhed eller institution efterspørger.

Og det økonomiske incitament, som for nogle grupper har fået et løft ved årsskiftet, spiller positivt ind?

– Nemlig. Men den afklaring skulle vi også gerne have for de enlige pensionister. Den manglende vedtagelse af ændringer for dem mener jeg desværre kan bidrage til, at der er ældre, som egentlig gerne ville give en hånd med, som undlader det, siger Steen Thomsen.

Er der specifikke forhold, man skal være opmærksom på i forhold til ældre borgere, som gerne vil arbejde?

– Ja. Det er helt klart, at det er vigtigt, at institutionen eller virksomheden er fleksibel i forhold til antallet af timer og også andre ting, så man når hinanden. Selvfølgelig skal arbejdstager forstå og respektere institutionens eller virksomhedens behov, men de to ender skal helst nå sammen i en gensidig respekt, hvor man i fællesskab varetager hinandens interesser. Og det kan både handle om antallet af arbejdstimer, hvor på døgnet de ligger, hvordan de er fordelt i løbet af en måned og andre ting.