Seniorformand: De ældre er klar til arbejde

Seniorformand: De ældre er klar til arbejde
I alle mulige erhverv er der folk, der gerne vil ud at tjene nogle penge, siger Danny Christensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 12. JAN 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
12. JAN 2023 • 15:30

Danny Christensen tror på, at nye regler vil være et incitament til, at ældre giver en hånd med på arbejdsmarkedet.

 

Nye regler, som trådte i kraft per 1. januar, løsner båndene mellem ægtefællers og samlevende pars økonomi på den måde, at hvis den ene er på (førtids)pension bliver beløbet ikke som hidtil reduceret på grund af den andens arbejdsindkomst.

Ændringen i reglerne er sket i et forsøg på at øge arbejdsudbuddet, altså simpelthen få flere hænder på arbejdsmarkedet, og lokalformanden for Danske Seniorer, Danny Christensen, er overbevist om, at der er tale om et økonomisk incitament, som vil kunne bidrage til, at flere ældre i en eller anden grad vil blive på eller søge ud på arbejdsmarkedet.

En pensionsspecialist har da også forleden i Bornholms Tidende anslået, at det kan betyde mellem 45.000 og 80.000 kroner mere årligt til de berørte par, at der ikke længere finder en modregning sted i pensionerne.

– Jeg mener bestemt, det vil gøre en forskel, siger Danny Christensen.

– Det er det, jeg hører blandt folk, at rigtig mange er glade for at blive frigjort i forhold til deres partners økonomi. Så jeg tror, det vil styrke incitamentet for at lave noget mere og komme i gang igen. Der er selvfølgelig mange, der har affundet sig med, at nu er de pensionister, og det er de så resten af livet, men der er altså også, som jeg erfarer det, en større og større gruppe, som gerne vil have noget at rive i – og som selvfølgelig også gerne vil have en øget indkomst.

– Det gælder for eksempel mange, der måske lige er gået på pension. Der er selvfølgelig de liberale erhverv som advokater, tandlæger og så videre, som kan blive ved, til de skal bæres ud, men også i alle mulige andre erhverv er der folk, der gerne vil ud at tjene nogle penge, siger Danny Christensen.

Penge at tjene

Flere hænder på arbejdsmarkedet simpelthen?

– Ja, dét tror jeg bestemt! Og der er mange muligheder, seniorer kan jo for eksempel også godt passe børn. Vi laver krea-dage for børn på nordlandet i Kærnehuset her i Allinge, hvor pensionister kommer og hjælper, det er skønt, for så sidder nogen og læser for dem, andre tegner med dem og så videre.

Det er vel ikke lønnet?

– Nej, men det viser, at der er en vilje og et behov for at komme ud. Og kan man så også tjene nogle penge, er det da ekstra godt. Man kan jo også godt få penge for at passe børn, og der er for eksempel også mange ældre, der går og passer folks haver.

De kan vel også give en hånd med i eksempelvis hotel- og restaurationsbranchen, når der er tryk på i højsæsonen?

– Ja, afgjort. Jeg har selv i tre somre tjent penge ved at gå ude på Nordlandet og holde udearealerne pæne, og der er masser af den slags huller, hvor de også søger efter pensionister. Den der med, at det kun er skolebørn og andre unge, der kan stå og vaske op, skære grøntsager og så videre i køkkenerne, det er jo ikke rigtigt, der kan de ældre også godt være med. Og der er penge at tjene, så du kan roligt regne med, at det vil brede sig. Det er det, jeg oplever i min omgangskreds, og jeg kender mange, siger Danny Christensen.