Advokaten: Jeg forsøger at genåbne torvehallen så hurtigt som muligt

Advokaten: Jeg forsøger at genåbne torvehallen så hurtigt som muligt
Julemarked i Torvehal Bornholm i 2019. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 13. OKT 2022 • 18:03
NYHED | RØNNE | ABONNENT
13. OKT 2022 • 18:03

Torvehal Bornholm er vigtig for øen, påpeger Peter Vang.

Torvehal Bornholm skal have nye forpagtere, efter at de hidtidige er erklæret konkurs onsdag. Hvor Trine Køhlert og Brian Jensen dermed må sige farvel, står Stig Louring Larsen og Simikka Larsen fra Stig's Oliven klar til at tage over.

Advokat Peter Vang er kurator og forklarer om konkurssagen:

– Der er indgivet en konkursbegæring, og onsdag blev der i skifteretten, efter at begæringen var blevet behandlet, udstedt et konkursdekret, fordi betingelserne for konkurs var opfyldt. Fra det tidspunkt overgår ledelsen af sådan et selskab fra bestyrelsen og til kurator.

Det er altså Peter Vang, der i den aktuelle sag dermed har grebet tøjlerne.

– Reglerne i konkursloven træder i kraft, siger han.

– Og de handler kort fortalt om, at man skal realisere de aktiver, der er, og provenuet derfra skal fordeles i konkursorden.

Konkursorden er i konkursloven defineret i forskellige klasser, hvor første klasse er omkostninger, som boet påtager sig under behandlingen af boet, dernæst er der lønmodtagerkrav, så følger nogle afgifter, som ikke er relevante i forhold til torvehallen, og endelig er der almindelige krav – som inkluderer alle mulige leverandører, kunder og så videre, forklarer advokaten.

– Det hedder simple krav, siger han og slår fast, at behandlingen af konkursen er i opstartsfasen.

– Og det er et vigtigt tidspunkt, hvor man kan tabe det hele på gulvet eller få virksomheden til at køre videre i et tilrettet eller et andet regi og på den måde bevare nogle værdier. Konkret i torvehallerne er det jo nok i særlig interesse for Bornholm om muligt at sikre, at en lignende virksomhed kan fortsætte.

Hvis man spørger en af ejerne af torvehallen, Morten Pedersen, om, hvornår der kan genåbnes siger han, at det kan Peter Vang svare på?

– Ja, men det kan han ikke. Men jeg kan sige, at jeg arbejder intensivt på, at det kan gå hurtigt. Og dermed mener jeg: Meget hurtigt.

Private i klemme

Kan du fortælle, om der står nogle kreditorer og siger, at de mangler betaling for noget?

– Ja, det gør der, ellers kan man ikke erklære nogen konkurs. For at kunne blive erklæret konkurs, kræves det, at man er insolvent, altså ikke har penge at betale med. Og der ligger også det i det, at den betalingsudygtighed, vi her taler om, ikke er forbigående. Man ser det, som at det på sigt ikke er muligt at betale. Og derfor er der også kreditorer, siger Peter Vang.

Også andre end staten, som jeg forstår mangler tilbagebetaling af nogle coronalån fra de nu tidligere forpagtere?

– Jamen, staten det jo mig i den her situation. Jeg er advokat for Gældsstyrelsen, som har indgivet den her konkursbegæring, siger Peter Vang.

Men jeg har forstået, at det også handler om coronalån?

– Det kan jeg ikke udtale mig om.

Men kan du sige, om der er andre kreditorer?

– Ja, det er der.

Altså, private erhvervsdrivende?

– Ja, siger Peter Vang.

– Torvehallen er lidt speciel på den måde, at der jo er cafeen, og det er den, der er gået konkurs, men den har samtidig givet mulighed for, at en række små producenter har haft kommissionslager derude, hvor der er sket en afregning ved salg. Men varerne står der, og de varer, der ikke er solgt, skal jo leveres tilbage til dem, der har konsignationen, for de ejer stadig genstandene, siger Peter Vang.

Konsignation er en salgsform, hvor sælger forbeholder sig ejendomsretten til det solgte, indtil købesummen er betalt, men hvor køber samtidig – i modsætning til et almindeligt salg med ejendomsforbehold – har ret til at videresælge det købte.