11 konkurser på Bornholm

11 konkurser på Bornholm
Fannikke er en af de 11 bornholmske selskaber, der i 2023 måtte lukke. Fannikke blev dog senere opkøbt af Unicom Nordic ApS og er genåbnet på en ny adresse. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 12. DEC 2023 • 15:38
NYHED | ABONNENT
12. DEC 2023 • 15:38

Ude i landet har 2023 været skidt for virksomhederne, hvis man ser på antallet af konkurser. Anderledes ser det ud på Bornholm, hvor "bornholmerne faktisk er ret gode og ordentlige erhvervsfolk", siger seniorkonsulent.

I november måned steg antallet af konkurser med otte procent i forhold til samme periode året før.

Der blev registreret 1.065 konkurser sammenlignet med 989 i 2022. Det er værd at bemærke, at disse konkurstal udgør den højeste registrerede mængde konkurser i de seneste fem år, hvilket antyder en særligt udfordrende økonomisk situation for visse brancher.

Sådan skriver kreditoplysningsbureauet Creditsafe i en pressemeddelelse, som også påpeger, at udviklingen afspejler en økonomisk udfordrende tid.

Tallene dækker dog over ganske store regionale forskellige, idet pressemeddelelsen også oplyser, at:

I Hovedstaden steg antallet af konkurser med 10 procent i samme periode, mens Midtjylland oplevede en nedgang på otte procent. Overraskende var der en markant nedgang i Nordjylland på 27 procent. Sjælland viste derimod en dramatisk stigning på 53 procent, mens Syddanmark registrerede en mere beskeden stigning på seks procent.

Men hvad nu, hvis vi zoomer ind på Bornholm?

Så havner vi umiddelbart i smulte vande, oplyser Ebbe Mølsted-Møller, som er seniorkonsulent i Erhvervshus Hovedstaden, hvor han også arbejder med såkaldt early warning, der handler om at arbejde med virksomhederne, inden de eventuelt går konkurs, så det kan undgås.

Med henvisning til konkurser.dk, som oplister de konkurser, der har været i Retten på Bornholm i 2023, kan han fortælle, at der hidtil i 2023 har været 11 konkurser på Bornholm.

Generelt er konkurstallene, vurderer han, ikke høje sammenlignet med det øvrige land, hvilket han – uden at have decideret belæg for det – vurderer til at handle om, at alle kender alle på Bornholm.

– Jeg tror, at det betyder, at man passer på ikke at blive i skyld i, at andre bliver ramt af ens konkurs på en måde, så de mister penge, siger han og uddyber:

– For man risikerer jo at møde dem i brugsen, Netto eller andre steder efterfølgende. Og derfor er der måske en tendens til, at man lægger sig i selen for at få virksomheden lukket på en god måde, hvor man så vidt muligt får betalt det, man skylder, eller eventuelt laver nogle frivillige afdragsordninger, så man henad vejen får afviklet gælden efterfølgende.

Fokus på ejerskifte

Øen rummer knap 4.000 virksomheder, hvoraf mange er enkeltmands, men ydermere vil der være mange af dem, hvor en enkelt person har både et anparts- og et holdingselskab, hvilket altså er dobbelt op.

– Typisk vil man løbende overføre penge fra driftsselskabet, altså fra anpartsselskabet til holdingselskabet, og går det galt, kan man så lukke anpartsselskabet, men man har stadig sin pengetank i holdingselskabet, siger Ebbe Mølsted-Møller og konstaterer, at konkurserne på Bornholm i 2023 netop på nær i ét tilfælde har ramt anpartsselskaber.

I de næste par måneder vil han i sit arbejde på blandt andet Bornholm have fokus på ejerskifte.

– Rigtig mange virksomheder burde ejerskiftes, siger han.

– Alt for mange ejere beslutter sig først for at sælge som 65-årige, og 25 procent af dem, der sælger virksomheden, er fyldt 75 år. Så risikoen for at miste mange penge, fordi man ikke kommer af med virksomheden, er stor, og derfor er det vigtigt at iværksætte et ejerskifte med en god tidshorisont. Altså finde unge kræfter, som er klar til at tage over – eventuelt i en glidende overgang, for de unge mennesker har ikke nødvendigvis råd til umiddelbart at købe en virksomhed, siger Ebbe Mølsted-Møller.

Han tilføjer, at samlet set fik Erhvervshus Hovedstaden i 2022 inden for early warning-programmet 185 henvendelser, mens der til dato i år er indløbet 435.

– For nogle måneder siden begyndte Skat at tilføje på deres skrivelser til virksomhederne, at hvis de er i tvivl om, hvorvidt de har problemer, skal de henvende sig til early warning, og det samme er Gældsstyrelsen begyndt at skrive, siger han.

– Men allerede inden de begyndte på det, havde vi dobbelt op på henvendelser, og vi kan se, at hver gang, der forfalder moms og skat, så stiger henvendelserne, fordi der er virksomheder, som ikke har tjent pengene, eller har coronalån, de skal betale tilbage.

Også her tilføjer han dog:

– Men også hvad den type henvendelser angår, ligger Bornholm meget, meget lavt, og det understreger, at bornholmerne faktisk er ret gode og ordentlige erhvervsfolk, som betaler enhver sit. De har ikke så mange problemer, hvilket muligvis også kan skyldes en mere konservativ tilgang til tingene.

Antal konkurser

Så mange konkurser har der været på Bornholm de seneste fem år:

2023: 11 (indtil dags dato).

2022: 32.

2021: 14.

2020: 8.

2019: 32.

 

 

Firmaerne

De konkursramte firmaer på Bornholm indtil videre i år er:

NP Tagrenovering ApS.

MM bude ApS.

Allinge Ejendom ApS.

Bonalâs ApS.

EV Danmark ApS.

Aarsdale Byg ApS.

Elektronik Bornholm ApS.

J.M Byg og Anlæg ApS.

Selskabet af 28. marts 2023 ApS.

Per Morten Sørensen.

Fannikke ApS.

Kilde: konkurser.dk



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT