Vi skal lære af udbruddet i Ringsted: Undgå at blive smittet med corona på arbejde

Vi skal lære af udbruddet i Ringsted: Undgå at blive smittet med corona på arbejde
Danish Crown i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum.
| ABONNENT | 11. AUG 2020 • 06:45
Af:
laeserbrevsskribent
| ABONNENT
11. AUG 2020 • 06:45
Synspunkt

Et slagteri i Ringsted har på et par uger fået flere smittede blandt de 900 ansatte, end hele Bornholm har fået siden corona-pandemien startede.

Det viser, hvor hurtig covid-19 er til at sprede sig, hvis betingelserne er til stede.

Der har det sidste halve år været fokus på, at personalegrupper i pleje- og omsorgssektoren og andre sektorer med stor menneskekontakt (supermarkeder m.v.) var udsat for smitterisiko.

Men begivenheder i udlandet og senest i Ringsted har vist, at covid-19 kan sprede sig hurtigt på steder, hvor medarbejderne arbejder ved produktionsbånd med stor arbejdsintensitet.

Sporene fra Tyskland og USA skræmmer. Her er i tusindvis af slagteriarbejdere blevet ramt af corona.

Kan det ske i samme omfang herhjemme? Forhåbentlig ikke! Der er nemlig væsentlige forskelle på forholdene i de nævnte lande og i Danmark.

I Tyskland er en stor del af medarbejderne på de kæmpestore slagterier importeret arbejdskraft, der bor stuvet sammen under usle forhold i lejekaserner. Så smitten har spredt sig både i og udenfor arbejdstiden.

I USA har man en præsident, der erklærede, at adgang til kød var i national nødretsinteresse på lige fod med personlige værnemidler. Så slagterierne skulle fortsætte produktionen og smittede medarbejdere måtte arbejde videre.

Danmark adskiller sig heldigvis på mange områder. Vi har ikke kæmpeslagterier med mange tusinde ansatte og tilhørende boligghettoer. Vi har ikke store grupper af importerede medarbejdere, der må affinde sig med at bo under kummerlige forhold og arbejde for en ussel løn. Vi har ikke en situation, hvor syge medarbejder står helt uden løn eller sygedagpenge og er tvunget til at møde på arbejde for at have noget at leve af.

Danmark har tværtimod en politisk ledelse, der vil begrænse smitten ved at holde arbejdsgiverne skadesløse, hvis en medarbejder sygemelder sig på grund af corona. Arbejdsgiverne kan få refusion fra første dag.

Er de forskelle så nok til helt at hindre et stort covid-19-udbrud på danske virksomheder. Åbenbart ikke! Det vidner slagteriet i Ringsted om.

Derfor er det nødvendigt, at der bliver sat fokus på, hvordan smitten har bredt sig så hurtigt på slagteriet i Ringsted, og hvad der skal til for at undgå en lignende situation. Det er jeg sikker på, at tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter vil arbejde tæt sammen med Arbejdstilsynet om.

Ledelsen i Danish Crown vil også arbejde aktivt på at lære af hændelserne. For produktionsstop på slagterier i Danmark vil medføre et betydeligt eksport- og indtægtstab for koncernen og svineavlerne, da de belastede tyske slagterier næppe kan aftage produktionen.

Men netop presset for at aftage slagtemodne svin må ikke presse arbejdsintensiteten i produktionen yderligere. Det kan ellers være med til at sætte medarbejdernes helbred på spil og øge en risiko for smittespredning.

En vigtig del af arbejdet med at sænke smittespredningsrisikoen på arbejdspladserne er foruden hygiejnevaner og brug af personlige værnemidler – at se på arbejdsprocesserne.

At undgå at blive smittet på arbejde er en vigtig del af et godt arbejdsmiljø – til gavn for den enkelte og til gavn for hele samfundet.

Jens Christian Olsen, Formand for LO Bornholm