Tidende: Bornholm er mulighedernes ø

Tidende: Bornholm er mulighedernes ø
LEDER | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
25. NOV 2022 • 05:30

Der var panik før juletid, da Store Torvs juletræ på forbavsende vis splintredes som glas, da det det skulle fældes.


Dramaet på Store Torv i Rønne i denne uge var 24 afsnit af en julekalender værdigt.

Alle butikkerne i øens hovedstad havde samlet sig i handelsstandsforeningen og traditionen tro udpeget Bornholms flotteste og største juletræ til torvet. Aftalerne var truffet i god tid. Den sædvanlige leverandør havde nøje udpeget det flotte træ. Kommunen havde afmonteret lamperne på torvet, så træet kunne komme ind, og alt stod klart til julens komme.

Men den sædvanlige julefortælling skulle ikke findes sted i år. I stedet splintredes det store træ i tusinder af stykker, da det blev fældet. Kong Vinter havde spillet os alle et pus med sin pludselig frost og sne. En frost så kraftig, at det store træ i faldet på ned fra sin unikke højde måtte opgive og briste, da det ramte jorden.

Rønnes juletræ var ødelagt, og julen stod for døren.

Heldigvis findes der på Bornholm mange ganske særlige mennesker, der kan få ting til at ske. Julens hovedperson på Store Torv blev i år Philip Koefoed Dam. Philip er lastbilschauffør og har inden da været med til at fælde de store juletræer til torvet i op mod 30 år.

Selvom der umiddelbart ikke var nogle tilgængelige træer på plantagen, satte Philip sig for at redde julen i Rønne.

– Jeg skal nok klare den, lød det fra Philip til handelsstandsforeningen. Og ganske rigtigt med 30 års erfaring som skovarbejder på Bornholm og en stålsat vilje, så lykkedes det Philip på rekordtid at opspore et nyt træ i Pedersker Plantage. Det blev onsdag opsat i stedet for det ødelagte.

Julen er reddet, og tilbage står fortællingen om, at man kan klare det meste på Bornholm. Nok er vi små og omgivet af hav. Men vi er omvendt så store, at vi har det meste, og vi kender de fleste.

Det betyder, at det meste kan lade sig gøre. Hvis man kender de rette og har en god indstilling til at løse sagerne, så bliver det løst.

Juleeventyret på torvet er et eksempel på, at vi kan næsten alt, hvad vi sætter os for på Bornholm ved at arbejde sammen. Mange byer har sat sig for at opstille juletræer og arrangere julemarkeder. De mange oppyntninger og aktiviteter luner i en kold og energiudfordret tid.

Vi kan det meste, når vi er sammen om Bornholm. Tak Philip, fordi du reddede julen på Store Torv.