Thors: Tiden er ikke inde til overbud

Thors: Tiden er ikke inde til overbud
'Vi er nødt til allerede tidligt i 2022 at gå i gang med budgetbehandlingen af budget 2023 for at nå et budget i rimelig balance', påpeger borgmester Thomas Thors i dette synspunkt. Foto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 11:30
Af:
Thomas Thors (S)
borgmester
Tyttebærløkken 4
Rønne
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
19. OKT 2021 • 11:30

Det er lykkedes for S og V i budgettet for 2022 at skabe en rimelig balance, men årene '23, '24 og '25 ser faktisk temmelig katastrofale ud. 

I endnu en af Jacob Marchners nedladende ledere – nu med overskriften '“S for selvmord' skriver han: 'Socialdemokratiets strategi er uforståelig, og Bornholm kan kun forbløffet se til'.

Udover at overskriften er stødende, og alene det at bringe ordet selvmord i spil i politisk sammenhæng er dybt usmageligt og krænkende for alle, som har haft selvmord inde på livet, så er det faktisk ikke lykkedes mig at forklare, hvorfor Socialdemokratiet ikke kan love mere, end vi kan holde.

Marchner kalder det ynkeligt, at en økonomisk udsat kommune som Bornholms Regionskommune søger statslige midler til at sikre sine borgere levevilkår på lige fod med det, kommuner i andre dele af landet kan levere.

Han sammenligner os med Langeland, som trods statslig bistand nu har måttet vedtage et katastrofalt budget jf en artikel i Fyns Tidende:

“LANGELAND INDGÅR ET KRISEBUDGET – OG FREMTIDEN KAN VÆRE KATASTROFAL”

“Langeland kommune havde søgt om at få et særtilskud på 69 millioner kroner fra staten, som skulle sikre, at Langeland kunne finansiere den nødvendige udvikling, investeringer og anlæg. De fik kun 37 millioner kroner.

Så ud over besparelserne har kommunalbestyrelsen også måtte skære stort set alle nye investeringer og udviklingstiltag væk for at få budgettet til at gå op.

– Målet har helt klart været at tilgodese de allersvageste i samfundet, siger borgmesteren.”

Lyder det bekendt?

Det er lykkedes for S og V i budgettet for 2022 at skabe en rimelig balance, men årene '23, '24 og '25 ser faktisk temmelig katastrofale ud. Vi har prioriteret “samling af medarbejdere på færre matrikler” højt, fordi vi er overbeviste om, at dette tiltag vil give vores medarbejdere og ledere betydeligt bedre muligheder for at yde en smidig og kompetent service overfor borgere – også de udsatte – og erhvervsliv.

Vi bliver spurgt, om det ikke er forsvarligt. Ja, det er forsvarligt. Vi har sparet op og har råd til den investering, som vel og mærke er en engangsinvestering.

Hovedparten af partierne udenfor forliget med Enhedslisten i spidsen underbelyser i den grad de store udfordringer, kommunen vil få med udgifterne til driften i de kommende år.

Alene i 2025 vil der i EL's budget være et underskud på 102 mio kroner, selv om der ikke investeres i “i samling af medarbejdere på færre matrikler” bortset fra renovering af Ullasvej og selvom der ikke er indregnet ekstra midler – udover det S og V har med i sit budget. Et underskud af de dimensioner i valgperiodens sidste år er gengæld ikke ansvarligt.

Vi er nødt til allerede tidligt i 2022 at gå i gang med budgetbehandlingen af budget 2023 for at nå et budget i rimelig balance.

Pointen er, at alle ansvarlige partier uvægerlig vil få den opgave.

Tiden er ikke inde til overbud.

Og så er det op til vælgerne og vurdere, hvem der er bedst til at stå i spidsen for dette vanskelige arbejde

Vi vil kæmpe for, at samfundets allersvageste ikke bliver ramt – og vi vil ikke undlade at gøre en kæmpe indsats for, at Bornholm får ekstra statslige midler, så vi kan holde hånden under vores velfærdsområder.