Test, rejs og vær glad

Test, rejs og vær glad
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 30. DEC 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
30. DEC 2021 • 05:30

Vores status som ø har store pandemi-fordele. Lad os værne om den i denne rejsetid.

Den midlertidige korridor er åbnet igennem Sverige til og fra Bornholm. Vi kan i teorien køre igennem Skåne, når vi skal over og hjem igen - helt uden friske PCR-tests.

Det driller dog stadig på Øresundbroen, hvor fumlerier med ledige baner og nok svensk kontrolbemanding har givet markante forsinkelser i trafikken. Det må vi - ligesom Bornholmslinjen selv gør det – tage med en god portion tålmodighed. Det er svære tider, og der er meget, der skal falde på plads, før nye rutiner kan indfinde sig, og trafikken til og fra Bornholm igen kan forløbe smidigt.

På Bornhom havde vi onsdag et incidenstal på 926. Det betyder, at for hver 100.000 borger, har der de seneste syv dage været registreret 366 covid-19-ramte. Det er et højt tal i forhold til, hvad vi har været vant til. Men vi er stadigvæk et smørhul i Østersøen, når vi sammenligner os med resten af landet. I København er der til sammenligning 2.465 smittede per 100.000 indbyggere.

Vi bor langt mindre tæt og har mindre rejsetrafik end hovedstaden. Derfor kan vi holde vores relative smittetal langt lavere. Jo mindre aktivitet vi har med andre mennesker, jo mindre bliver smittetallene. Vi har i Danmark ikke gennemført en nedlukning af samfundet. Vi har forsøgt at begrænse smitten med mundbind, sprit, afstand, vacciner, test og coronapas.

Selvom de fleste er overbeviste om, at vi nok ikke slipper for at blive smittet, tegner jul og nytår til at blive gennemført for mange, og for dem, der sidder med en positiv test her op til nytårsaften, er der også åbnet for, at man uden risiko kan fejre nytår med andre, der er testet positiv.

Lukkede vi helt af for al trafik ovrefra og stoppede vores samfund, ville smitten uddø på Bornholm. Men vi er ikke villige til at ofre hverken vores sundhed eller økonomi med en fuldstændig lockdown. Derfor skal vi indtil videre værne om den gode situation, vi har.

Noget af det bedste, vi kan gøre, er at teste os selv, når vi kommer ovre fra. Hvis vi undgår at bringe frisk smitte ud i samfundet efter jule- og nytårsrejser, vil vi værne om vores sundhed og samfund. Derfor skal her lyde en ekstra opfordring til at tage test, straks man ankommer fra færge eller fly. Dermed kan vi forhåbentlig få et rigtig godt nytår her på Bornholm.