Smagen af iskold mineralsk granit og let saltet havvand. Sådan vil Bornholm formentlig smage, hvis man forsøger at indtage øen på den måde. Det skal vi heldigvis ikke. Det er heldigvis omvendt. Bornholm har potentialet til at indtage hele verden med vores let saltede østersøvand, vores mineralske granit og vores prægtige landbrugsjorde.
Bornholm har allerede vundet en betydelig plads som gourmet-ø med fantastiske fødevarer, hvor foodies rejser til, og hvor michelinstjerner fødes. Desværre er størstedelen af vores fødevareproduktion ikke i overensstemmelse med den fortælling. Tværtimod sælges langt de fleste bornholmske grise, som helt almindelige danske grise på verdensmarkedet, og størstedelen af hele vores landbrugsproduktion er helt konventionel, super effektiv og konkurrerer med alle de andre landbrug på prisen.
Det skyldes, at afsætningskanalerne til den type fødevarer er forædlede i en grad, så de er næsten umulige at ændre på. Men det skal vi. Bornholm rummer i den grad potentialet til at skabe mere værdi i vores fødevarer end de fire koteletter i Brugsen til 40 kroner, som vi i dag er verdensmestre i at producere. Vi er allerede et superbrand indenfor gourmet. Men det skal udfyldes og udvikles.
Derfor er det en stor fornøjelse, at Tidende i dag skyder debatten ’Hvor drømmer vi os hen – fødevarere’ i gang. I den næste måned har vi inviteret en lang række debattører fra fødevareindustrien og erhvervslivet til at give deres bud på, hvad vi kan udvikle vores potentielle samfund til at blive, når det gælder fødevarerne.