Men på slagteriet ved man, at hele konstruktionen med et lokalt slagteri på Bornholm er bundet op på, at man skal have en meget høj produktion af svin. Når sundheden er tilbage i staldene, skal antallet af slagtesvin op igen, og så skal slagteriet kunne slagte dem. Ellers går kabalen ikke op, og Bornholm kan ikke have slagteri i den størrelsesorden.
Til den tid vil man mangle arbejdskraft, hvis man skærer ned nu. I givet fald skal man ud og konkurrere med det øvrige arbejdsmarked om kræfterne med risiko for, at det ikke lykkedes. Arbejdskraften er i forvejen skrumpende på grund af de mange modne arbejdstagere, der går på pension i den kommende tid.
I stedet for at fyre eller tvinge alle ned på lavere tid og løn, så har fagforeninger, ledelse og de lokale producenter enedes om at holde på medarbejderne og i stedet give dem fri med løn.
Den løn betaler svineproducenterne i den kommende tid gennem en samlet ekstra regning på 1,7 millioner kroner for at holde på medarbejderne.