Skal børnene betale prisen?

Skal børnene betale prisen?
Åvangsskolen. Arkivfoto
SYNSPUNKT | DEBAT | Torsdag 20. juni 2024 • 15:30
Af:
Åvangsskolens bestyrelse
SYNSPUNKT | DEBAT | Torsdag 20. juni 2024 • 15:30

Der mangler dialog og åbenhed skriver Åvangsskolens bestyrelse i deres åbne brev til kommunalbestyrelsen

Kære Kommunalbestyrelse,

Vi har tidligere skrevet til jer af flere omgang og flere af jer har stillet op til diverse dialoger med os (tak for det!), og I er helt sikkert ikke i tvivl om vores holdning til den besluttede sammenlægning af Rønnes to folkeskoler. Hvis I er, så deler vi gerne igen!

Vi har naturligvis forsøgt at beskrive vores argumenter i det høringssvar, som vi har afleveret til administrationen, og som har været behandlet af BSU. Vi tillader os derfor at gå ud fra, at indholdet i vores høringssvar er jer bekendt, hvorfor denne henvendelse blot supplerer høringssvaret.

Ønske om møde

I vores høringssvar bad vi om endnu et dialogmøde med BSU, da vi mente, at vi havde behov for endnu en formel drøftelse af sammenlægningen og potentialerne heri.

Vores ønske om et sådant dialogmøde med BSU er i skrivende stund alene blevet besvaret af et enkelt BSU-medlem, lidt i buggi-vuggi-stil (en hånd frem, så tilbage), men endeligt fandt man ikke grundlag for at mødes, så lige nu må vi betragte ”svaret” fra BSU som et afslag på at mødes til endnu en dialog, hvilket vi naturligvis er ærgerlige over.

Derfor denne henvendelse til den samlede kommunalbestyrelse, for vi mener faktisk, at vi har nye anbringender i forhold til besparelsespotentialet ved en sammenlægning af de to skoler i skoleåret 2025/2026.

Nye beregninger – har I forholdt jer til dem?

Der er indregnet en ”teknisk” besparelse på 4,6 mio. kr. i budgettet 2026 og frem + en mindre besparelse i budget 2025, da sammenlægningen naturligt først kan træde i kraft i august 2025. Det svarede i beregningen til sammenlægning/optimering til 8 klasser færre som følge af optimering på de to skoler tilsammen.

I denne beregning er der ikke taget højde for de besparelser (=optimeringer) som skolerne allerede på grund af den nuværende (meget stamme) tildelingsmodel er nødsaget til at foretage løbende.

Den nuværende tildelingsmodels ”krav” betyder i praksis, at Åvangsskolen i kommende skoleår – altså 2024/2025 – har valgt at optimere (dvs. sammenlægge klasser) på tre årgange. Når disse klasser lægges sammen, bevirker det, at der i kommende skoleår allerede er høstet gevinsten ved sammenlægning af tre af de otte klasser, der ellers er indregnet i det besluttede budget for 2025. Hvis tilsvarende er gældende på Søndermarksskolen (og det hører vi at det er!), så er vi på disse to skoler faktisk allerede i kommende skoleår i mål med realisering af seks af de otte klasser, der skulle realiseres med budget 2025 og frem!!

Spørgsmål

Og derfor er vores spørgsmål nu:

Hvis der allerede nu (dvs. i kommende skoleår) er realiseret 75% af den forventede besparelse, er der da fortsat politisk vilje, mening og opbakning til at sammenlægge de to skoler med alle de tidligere beskrevne risici og konsekvenser, hvis der nu ”kun” udestår en besparelse heraf på ca. 1 mio.? Er det den rette ”pris” at betale for at skulle ”forstyrre” over 800 børn og deres forældre i den bornholmske folkeskole?

Eller ville besparelsen blive indfriet af ”sig selv” over tid med en mere hensigtsmæssig indskrivning i børnehaveklassen på de to folkeskoler og med de økonomiske incitamenter, der allerede i dag ligger i den stramme tildelingsmodel på hele folkeskoleområdet?

Vi stiller nogle åbne spørgsmål her, da vi ikke kan komme i dialog med BSU og vi mener, at grundlaget for budgetbeslutningen om sammenlægning fortsat er usikker, mangelfuld og er truffet med et helt forkert formål for øje.

Vi mener, at vi på begge skoler allerede sparer og optimerer, således lige præcis optimeringer på årgange altid er et parameter i skoledrift og at det derfor ikke er muligt at indfri besparelsespotentialet i 2025 - simpelthen fordi det allerede delvist er indfriet.

Og ikke mindst fordi vi ønsker en ro omkring vores skoler, så vores børn ikke bliver kastebolde i et kommunaløkonomisk spil, hvor usikkerheden om, hvad der faktisk kan spares på hvilke initiativer, er betydelig…

Er I interesserede i dialog?

Skal vores børn virkelig betale prisen for en så usikker besparelse?

Skulle nogle af jer være interesseret i en dialog med os, står vi naturligvis altid til rådighed herfor.

Vi håber, I som minimum vil tage denne henvendelse og vores oprindelige høringssvar med jer i jeres behandling af sagen om sammenlægning af Rønnes to folkeskoler den 27. juni og også ind i de forestående budgetforhandlinger i forbindelse med budget 2025. Og med det overvejer om prisen ved sammenlægning fortsat er den ”rigtige”.

Endeligt

Husk at I er folkevalgte.

I træffer en beslutning der rammer en masse børn og familier uagtet udfaldet, hvis det ikke er status quo. Det er formentlig ikke jer, der kommer og samler Rønnes folkeskoler op (heldigt for jer!). Det er formentlig heller ikke lærerne (de har ikke mere end to hænder hver, og de er vist godt og vel aktiveret allerede – både godt og skidt) - det bliver nok ikke børnene (naturligvis! De følger nemlig bare med…).

Så måske jeres beslutning ender med at skulle landes rent praktisk af forældrene – hvad tænker I om det? Er det rimeligt? Er det rigtigt?

I har møde 27. juni – vi opfordrer til, at I træffer en beslutning I kan stå inde for og forsvare og redegøre for – at I ikke undlader at stemme og ikke sætter jer mellem to stole, som det skete i BSU. Det er ikke hensigtsmæssigt for nogen. Folkeskolen hænger rigeligt med mulen, lad os forsøge at ændre billedet.

Vi starter hos jer!

FÅ ABONNEMENT