Sidste udkald: Vi skal have klubtilbud nu

SYNSPUNKT | ABONNENT | 4. JUN 2022 • 07:30
Af:
Seks forældre til børn i den bornholmske folkeskole
SYNSPUNKT | ABONNENT
4. JUN 2022 • 07:30

Ved kommunalvalget blev det tydeligt, at vælgerne vil have klubtilbud til børnene på Bornholm. Mange politikere bakkede op om ideen, men kun én spidskandidat ville prioritere det. Han blev heldigvis borgmester men kan ikke løfte opgaven alene. Derfor får I politikere serveret argumenterne igen sammen med et konkret forslag, I kan gå i gang med.

 

Af Anna-Maria Mosekilde, mor til to børn på Paradisbakkeskolen
Pieter Theron, far til tre børn på Paradisbakkeskolen
Patrik Nilsson, far til to børn på Søndermarksskolen
Alette Franch Nielsen, mor til et barn på Kongeskærskolen
Kristine E. Waagstein, mor til to børn på Søndermarksskolen
Helene Marie Hassager, mor til to børn på Svartingedal Skole

 

Kære politikere i kommunalbestyrelsen. Trods jeres fokus på børneområdet siden valget har I (igen) glemt det store flertal af ”helt almindelige børn”. Børn som Bornholm taber på gulvet, fordi deres gode udvikling bremses brat, når de går ud af tredje klasse og må affinde sig med – ingenting.

Efterspørgslen på klubtilbud på Bornholm viste sig op til kommunalvalget i den offentlige debat og med flere underskriftsindsamlinger. Samtidig står der i dagtilbudsloven, at kommunerne skal ”sørge for det nødvendige antal pladser i klubtilbud”. Og I har travlt, for lige om lidt er det sommer, og så kaster I endnu en årgang ud i ingenting.

Lige nu går mange timer til spilde af de bornholmske børns hverdag. Rigtig mange går alene hjem hver dag til tomme huse eller lejligheder ofte med en skærm som eneste legekammerat. Og i dette ”ingenting” viser Bornholm sin sociale slagside. De ressourcestærke forældre kan løse problemet ved at melde deres børn i privatskoler med klubtilbud eller melde børnene til aktiviteter mod betaling senere på eftermiddagen for at kompensere for de mange timer med ingenting efter skole. Værre står det til med alle de børn, som ikke har et hjem med både mentalt og økonomisk overskud. Et klubtilbud vil gavne alle børn.

Hvorfor er der ikke noget klubtilbud?

Som tilflyttere blev vi alle målløse over, at der ikke er et klubtilbud på Bornholm.

Klubberne på Bornholm blev sparet væk i forbindelse med den nye folkeskolereform. Argumentet var blandt andet, at de lange skoledage fjernede behovet for klubber. Her afslørede politikerne deres forsimplede syn på klubtilbud som ren børnepasning, fremfor som et tilbud der kan sikre trivsel, udvikling og venskaber for øens børn. Politikerne må dengang have troet, at alle børn på ni år og opefter kan sikre deres egen trivsel i fritiden efter skole. Dette i en tid hvor normen er to udearbejdende forældre, og hvor skærme og sociale mediers indtog i børnelivet er intensiveret. Da skoledagene så blev forkortet igen, vendte klubtilbuddet ikke tilbage.

Et andet argument for at lukke klubberne i 2014 var, at de ikke var ”rentable”, altså at kommunen ikke tjente penge på tilbuddet eller gik i nul. Men med det argument kunne vi lukke mange tilbud i samfundet. Er vores folkeskoler, vuggestuer eller ældrepleje eksempelvis ”rentable”?

Hvis man endelig vil blande økonomi ind i overvejelserne, så burde man overveje, at et klubtilbud vil tiltrække og fastholde børnefamilier på øen. Ifølge Danmarks Statistik flyttede der i 2021 netto 71 børn mellem 0 og 17 år til øen. Til sammenligning steg det samme børnetal i Svendborg samme år med 350, i Odder med 140 og i Skanderborg med 377 børn mellem 0 og 17 år. Tre kommuner som klarede sig meget godt i forhold til at tiltrække børnefamilier. De har alle tre klubtilbud til mellemtrinnet, og eksempelvis Skanderborg har stort fokus på klubberne i deres politik på børneområdet.

Som tilflyttere tænkte vi også, at det måske var et storbyfænomen med et klubtilbud. Men ifølge Kommunernes Landsforenings kortlægning over fritids- og klubtilbud i januar 2020 har 93 procent af alle kommuner et klubtilbud til børn på mellemtrinnet. Det svarer til, at kun syv kommuner deriblandt Bornholm ikke har et klubtilbud. Flere kommuner tilbyder sågar mere end ét slags klubtilbud til mellemtrinnet.

Det forebyggende tilbud som løfter alle Bornholms børn og unge

Bornholm bør kunne matche størstedelen af de øvrige kommuners tilbud til børn. Både af hensyn til det store flertal af ”helt almindelige” børns trivsel, men også af hensyn til udsatte børn, hvor risikoen for at ende i problemer med misbrug og kriminalitet er forhøjet. Dem har Bornholm desværre flere af end mange andre kommuner. I de senere år er antallet af underretninger på børn mellem 0 og 18 år på Bornholm steget. I 2020 modtog 285 børn på Bornholm en ”forebyggende foranstaltning” af kommunen. De mange underretninger viser, at børnene mistrives, og den hjælp de skal have kunne man undgå ved at skabe bedre trivsel med et klubtilbud til børnene.

Klubberne er et forebyggende tilbud. De modvirker konflikter, ensomhed og mistrivsel. De børn som er svage i skolen, får mulighed for at folde deres sociale evner ud overfor vennerne, så vennerne ser det hele menneske og ikke kun den dreng eller pige, som ikke kan stave eller regne lige så godt som de andre. Og børn som er gode fagligt, men halter i de sociale kundskaber kan lære, hvordan man begår sig socialt. Alle børn har brug for et positivt fællesskab, hvor de ikke bliver mødt af krav om læring og test.

Et klubtilbud på mellemtrinnet danner også en kultur, hvor man går i klub efter skole. En kultur, som børnene kan tage med videre i 7. til 9. klasse i ungdomsklubberne, som har en særlig vigtig opgave i forhold til at forebygge mistrivsel, misbrug og kriminalitet. Ungdomsklubberne på Bornholm skal også udvides og kvaliteten af tilbuddene gentænkes.

Hvad så nu?

Kære politikere, der er ingen tvivl. I skal igangsætte og finansiere et klubtilbud til mellemtrinnet på hele Bornholm. Vi har et forslag, som I gerne må kopiere. Vi kan garantere, at der er mange vælgere i det.

Bornholms klubtilbud for børn på mellemtrinnet skal have uddannede klubpædagoger, som sikrer kvaliteten af tilbuddet og ligger i umiddelbar nærhed af folkeskolerne, så børnene kan gå derover efter skole. Én klub i hver af de byer, hvor der er folkeskoler: Nexø, Aakirkeby, Hasle, Allinge og Rønne. Klubben i Rønne bliver selvsagt en del større, da den skal kunne rumme flere skoler. Men det er kun godt og sjovt for børnene at mødes på tværs af skoler. Klubberne skal ligesom SFO’en ikke være åbne ret længe. Fra skolen slutter og så til en 17-18-tiden mandag til fredag. Klubberne kunne også have morgenåbent, hvis der er et behov for det. Der kunne også være aftenarrangementer, weekendarrangementer og sommerkolonier i klubberne, som man også har det i resten af landet.

Værsgo! Sådan lyder forslaget. Det skal finansieres på den ene eller anden måde. Det er klart, at der skal være brugerbetaling samt fritagelse, når der er behov for det. Gevinsten er børn i trivsel, den overstiger alle udgifter og er en god investering, som mange af jer også sagde under valgkampen.