Nato er for Danmark og resten af Europa sikkerhedsgarantien. Men forudsætningen for, at der nu er en sikkerhed, er, at der i USA er vilje til at ville slås for Europa. USA er med Biden på grund af Ukraine nu engageret dybt i Europa. Tidligere præsident Trump har tidligere sagt, at han ikke vil gå i krig for Europa i en krig med Rusland. Og der har fra amerikansk side været et ønske om, at europæerne selv påtager sig et større ansvar for egen sikkerhed. Med krigen i Ukraine forstås det budskab nu i Europa.
Nato er og skal forsat være den vigtigste forsvars- og sikkerhedsorganisation for Danmark og Europa. Men vi skal i Europa påtage os selv et større ansvar for egen sikkerhed. Det meste foregår i Nato, hvor også USA og Canada er med. Men i Europa er EU altså helt central for at samarbejde om den europæiske del af det.
EU’s forsvars og sikkerhedspolitiske samarbejde er derfor vigtigt. Danmark har et forbehold som forringer vores indflydelse herpå, mens Sverige og Finland, som er EU-lande, men indtil nu ikke Nato-lande, deltager fuldt ud. Norge, som er medlem af Nato, men ikke EU deltager fuldt ud i EU’s forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde. Danmark er eneste land, som ikke deltager fuldt ud.
Skal EU-samarbejdet erstatte Nato? Nej, men supplere. USA har for få dage siden sagt, at de netop ønsker dette samarbejde styrket. EU og Nato supplerer hinanden på dette område. Der bygges ikke en EU-hær op med overnational kompetence. Der findes i øvrigt heller ikke en Nato-hær. Folketinget og alle landes parlamenter bestemmer selv både i EU og i Nato om og hvordan vi vil deltage fra sag til sag. EU skal tage sig af indsats i eget nærområde, hvor USA ikke ønsker at deltage.
Forbeholdet blev vedtaget i 1993 i Edinburgh-aftalen, da et flertal af danskerne havde stemt nej til Maastrichtaftalen. Det var SF, der stod bag forbeholdet. Dengang eksisterede noget, der hed Vestunionen, og som frygtedes at være et alternativ til Nato, fordi Frankrig ikke var med i Nato. Vestunionen er nedlagt, og Frankrig er nu i Nato. Bemærk derfor at blandt andre SF’s tidligere formand Holger K. Nielsen og SF kraftigt anbefaler at stemme ja den 1. juni.