og fra Bornholm. Men vi glemmer det let, da hurtigfærgerne er en meget vigtig del af vores infrastruktur og vores væksteventyr.
Den kommende nye Express 5 har desværre ikke en markant løsning på CO2-udledningen. Dens nye motorer er bedre forberedt til at kunne sejle på mere grønne brændstoffer, ligesom man har gjort sig tanker om, hvordan sådanne vil kunne opbevares sikkert i skroget. Men når den ankommer til Bornholm her i starten af 2023, bliver det med samme teknologi, som den næsten 25 år gamle hurtigfærge Max benytter: Diesel.
Men nu er der et helt nyt håb. Molslinjen, der står bag Bornholmslinjen, har investeret i såkaldt flywheel-teknologi og satser på at gennemføre en test i 2023 på en af deres hurtigfærger på Kattegat.
Flywheel-teknologien er et hightech svinghjulsbatteri, som blandt andre NASA har benyttet i flere år på rumfartsstationen ISS og ekspeditionen til Mars. Batteriet kan effektivt oplades og aflevere meget store mængder af energi. Det betyder, at man kan oplade batterierne med grøn strøm, mens færgen losser og laster, og sejle hele vejen til Ystad t/r uden at sende 93.000 tons CO2 ud på et år.
Svinghjulene ruller dog ikke helt op i himlen i år. Først skal de nye batterier, der med en fuld installation fylder som 70 køleskabe, godkendes af søfartsstyrelsen. Derefter skal de testes ombord på Express 4 ved at drive kaffemaskinerne og lignende, inden man kan sætte gang i den grønne sejlads. Når det er tid, skal hurtigfærgerne først have indsat elmotorer, og så kan den gode klimasamvittighed vokse på klippeøen.