Phub dig!

SYNSPUNKT | DEBAT | Fredag 3. maj 2024 • 20:00
Af:
Dennis Lindholm Nielsen
Digital Dialog
SYNSPUNKT | DEBAT | Fredag 3. maj 2024 • 20:00

Det er sjældent vigtigt, når telefonen vibrerer i lommen, påpeger den digitale ekspert.

”Smilet er den korteste vej mellem to mennesker”, sagde Victor Borge engang. Den dag i dag er distancen fortsat den samme. Der er bare kommet en skærm imellem os. I en artikel fra juli 2023 i The Conversation refereres der til et studie om ”Phubbing i kærlighedsrelationer”. Phubbing er en sammensætning af ordene phone og snub. På dansk bliver det til telefon og ignorere. Det svier. Du kender det.

I Danmark ender 35 procent af ægteskaber med skilsmisse. I USA har årsagerne til skilsmisse tidligere skullet findes i enten pengeproblemer, et mangelfuldt sexliv eller forældrerollen. Men i 2017 blev man opmærksom på phubbing, som også i kærlighedsrelationer er ødelæggende. Phubbing er ”the new normal”. Måske tænker du, som selv bruger din telefon mens du taler med din partner, at det er da ret uskyldigt? Eller når du scroller i sengen ved siden af den eneste ene. Du fodrer din partners usikkerhed. Det er sikkert ikke sådan ment. Men det er den følelse du efterlader, når du sår usikkerhed i andre. Amerikanske studier viser, at det underminerer tilknytningen. Mindre tilfredshed med forholdet, er nært forbundet med en lavere livstilfredshed. I sidste ende øger det risikoen for depressive tilstande. Stueren? Det bliver phubbing aldrig.

Inden du tænker "krænkelsesparate klummeskribent" så hør lige her: Hvis du endnu ikke har phubbet dit livs udkårne helt derud, hvor isen ikke kan bære, så spørg om phubbing er en udfordring for jer? Hvis du er rigtig modig, så tag phubbingsamtalen med børnene, med familien, på jobbet og med vennerne. Nu er du jo i gang. Hvis vi i gennemsnit dagligt modtager 50 push-beskeder, notifikationer eller andet adfærdsdesignet støj, så vil det også ske i andres nærvær. Sørg altid for at have mentalt stamina i reserve, når push-beskeder indtager telefonen og kærligt vibrerer i din lomme. Behovsudskyd! Det er bare den systematiserede forretningsmodel, der banker på. Det er sjældent vigtigt.

Inden du siger ”phub jer” til både partner og børn, og synker ned i venners hav af fede billeder med hjemmegjorte halloweenkostumer, egen økologisk kærnet smørproduktion og lav sol over wannabe CO2-neutrale Århus. Lige før de manipulerede glansbilleder gør skade på dit indre misundelsesorgan, så overvej: Hvordan er det lykkedes en god håndfuld ingeniører og hjerneforskere fra Guldkysten ”Silicon Valley”, at få milliarder af mennesker til at phubbe livet op?

Ifølge Gloria Marks, professor i informationsvidenskab ved University of California, bruger vi i gennemsnit 47 sekunder på skærmen, før vi retter vores opmærksomhed mod noget nyt. Og det nye er ikke vores partner. Vores relationer trænger til et kærligt kilometereftersyn. Konstante notifikationer har vidtrækkende fangarme. Notifikationen er elefanten i rummet vi ikke tør tale om. Alt imens den rager alt porcelænet ned omkring os.

Tech-folket vandt første halvleg om din opmærksomhed. Der findes 1,96 mio. apps, så hvordan vinder vi kampen? Tag din skønne partner i hånden. Kig hinanden i øjnene (det kan I ikke på en skærm) og hyld JOMO – Joy Of Missing Out. ”Phub dig, digitale forsamlingshus!” For en stund.

TANKER FORAN SKÆRMEN

Dennis Lindholm Nielsen driver firmaet Digital Dialog med en særlig interesse i sociale medier med fokus på, hvad digitaliseringen gør ved os og vores unge og, hvordan vi bedst holder fast i nuancerne. I Tidende giver han gode råd til at håndtere de digitale udfordringer for især børn og alle os andre.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT