Med ønsket om forvandling

Med ønsket om forvandling
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 5. JAN 2021 • 15:24
Af:
redaktionen
| ABONNENT
5. JAN 2021 • 15:24
Et godt nyt år, det ønsker vi os alle. For Corona har vendt rundt på meget i 2020 og gjort livet usikkert for de allermest udsatte.

Også vilkårene for velfærdens frontpersonale, som vi alle sammen skylder stor tak, er kommet under pres. Vi må håbe, takken holder ved, når deres overenskomster skal fornyes – her om føje tid, så vi for alvor kan mindske løngabet mellem de traditionelle mande- og kvindefag.

Corona har snart kostet to millioner mennesker livet, og vi skylder at drage alle de positive erfaringer af miseren, vi kan, og én er faktisk, at det er muligt at ændre verden! Det giver håb, når vi oplever et statsapparat, bruge sine muskler på at sætte en dagsorden – så sundhedsvæsenet ikke bukker under, så Corona kommer under kontrol, så folk ikke mister arbejdet.

Det betyder ikke, at det politiske forbedringspotentiale i Danmark er væk, pointen er bare, at staten og det offentlige ikke er de forhistoriske aktører, de længe er blevet gjort til. Alle længes vi efter den velkendte hverdag. Personligt er den sociale kontakt det største afsavn.

Men det er vigtigt, at vi tager de elementer af vores gamle hverdag op til genovervejelse, som ikke er bæredygtige i forhold til jordens ressourcer og klimaet.

Madvaner til overvejelse

Rejsebehovet er nok det mest oplagte, men også vores madvaner giver stof til eftertanke, og her er det positivt, at 16 procent af danskerne ifølge en analyse fra COOP og DVF (Dansk Vegetarisk Forening, red.) spiser overvejende eller helt vegetarisk. En stigning på to procentpoint på bare ét år.

Landbrugsproduktionen betyder meget i et land som Danmark, hvor omkring totredjedele af arealet er landbrugsjord. Store dele af vores areal kunne frilægges til natur, hvis vi brugte et mindre areal til at producere foder til slagtedyr.

Natur, der kunne binde CO2, men en mindre produktion ville også betyde mindre udledning fra landbrugets maskineri, mindre sprøjtning og gener – og faktisk også færre sygdomme. For sygdomme som Corona hænger også sammen med vores landbrugsproduktion.

Kødproduktionens store arealforbrug presser den vilde natur og betyder, at mennesker kommer i kontakt med nye sygdomme. Den énsartede produktion giver gode betingelser for spredningen af sygdomme fra dyr til dyr og videre til mennesker, og de handelskæder, som fødevarerne indgår i, betyder også, at sygdommene i langt højere grad bliver globale.

Et sidste aspekt er vores modtagelighed overfor sygdomme, og her viser alle tal, at hovedparten af indlagte eller døde med Corona var syge i forvejen. På tværs af landene går diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, kræft og lungesygdomme igen som risikofaktorer. Det er som bekendt livsstilssygdomme, og et højt kødindtag er en af de centrale risikofaktorer for de fleste af disse.

Følg ungdommens eksempel

Også i forhold til vegetarismen er det ungdommen, der går forrest. Et citat af Søren Kierkegaard lyder:

”Jeg taler helst med Børn; thi om dem tør man dog haabe, at de kan blive Fornuft-Væsener; men de, der ere blevne det! Herre Jemini!”

Som filosoffen sætter vi vores lid til ungdommen. I det gamle testamente er det David, der kæmper mod Goliat, og når Folketinget beslutter, at Danmark skal deltage i krige, er det ungdommen, der sendes afsted.

I klimakampen overlader vi initiativet til Greta Thunberg og hendes fæller, og i politik er det de unge kvinder, der siger nej til en chauvinistisk kultur. Der er mange gode grunde til at sætte sin lid til ungdommen. Men vi andre gråstængte fornuftsvæsener må også tage os sammen. Vi kan ikke bare fralægge os ansvaret.

I vores del af verden kan vi gøre en række ting. Vi kan stemme progressivt, vi kan opføre os fornuftigt, og vi kan handle kollektivt. Alle ting er vigtige, hvis vi ønsker af ændre verden. 2020 har været et annus horribilis, men året har også vist, at historien er ikke skrevet.

Det er os, der skriver historien. Nytåret er ofte anledning til at ønske godt nytår. Men håb er en dårlig strategi. Det er handling, der giver forvandling. Og der ligger et helt nyt år foran os. Klar til forvandling.

Morten Riis Holkavej 6, Gudhjem