Leder: Arven efter Winni

Leder: Arven efter Winni
På de indre linjer var Winni Grosbølls helt store forsømmelse, at hun ikke fik kørt en arvtager frem. Arkivfoto: Jacob Jepsen
LEDER | DEBAT | BORNHOLM | Torsdag 21. oktober 2021 • 10:00
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | DEBAT | BORNHOLM | Torsdag 21. oktober 2021 • 10:00

Problemet er hele Bornholms, hvis valget også kører generationsskiftet i Socialdemokratiet af sporet.


Om Det Konservative Folkeparti skrev dagbladet Informations legendariske grundlægger Børge Outze en gang i en leder, at fandtes det ikke, måtte man opfinde det. Outze var ikke selv konservativ. Men han havde blik for, at partiet står for en impuls, der er nødvendig for at få et samfund i balance.

Det samme kan man sige om Socialdemokratiet og også om en håndfuld andre partier: Mangler en af de byggesten, eller er den i dårlig forfatning over længere tid, er det ikke kun partiet selv, der har et problem. Det har også det omgivende samfund.

I alle de snart 20 år som én kommune på én ø har Socialdemokratiet været den dominerende politiske kraft på Bornholm. Fraregnet de fire år med Bjarne Kristiansen har partiet altid haft borgmesterposten. Både for det gode og for det mindre gode kan ingen antaste, at det kommunale Bornholm, som vi kender i dag, på lange stræk er skabt af Socialdemokratiet.

At den nye meningsmåling fra TV2/Bornholm halverer Socialdemokratiet betyder heller ikke, at Bornholm på kun to måneder er gået fra meget socialdemokratisk til kun halvt så socialdemokratisk. Målingen er en reaktion på forliget om kommunebudgettet, i det lidt større billede en reaktion på, at mange vælgere ser ud til at betragte Thomas Thors’ udgave af Socialdemokratiet som en anden størrelse end Winni Grosbølls udgave. Til billedet hører også, at netop Winni Grosbøll trak stemmer fra venstre og højre og fra alle verdenshjørner, og at nogle af dem bare var til låns.

Selv hvis det kommende valg bliver så svagt for Socialdemokratiet, som efterårets nu tre målinger viser, vil partiet vende tilbage på et tidspunkt. Måske ikke til tidligere tiders højder, men dog sandsynligvis til et punkt, hvor vi ikke længere taler om tre, fire eller fem mandater.

Derfor er det også i det samlede Bornholms interesse, hvis Socialdemokratiet til den tid kan sætte et hold, som der er mange år i. På de indre linjer var Winni Grosbølls helt store forsømmelse, at hun ikke fik kørt en arvtager frem. Ideelt set var han eller hun i S-gruppen allerede nu, men så god blev verden ikke for borgmesterpartiet.

Den arvtager skal S først finde nu. Kandidaterne er på listen denne gang. Endnu er de uden erfaring, men mister S borgmesterposten, kan partiet om ikke andet bruge de næste fire år til at lade yngre kræfter lære det politiske håndværk i en periode uden borgmesteransvar. De vil have rum til at fægte med arme og ben og virkelig prøve at være politikere med holdning.

Hvis altså bare…og her kommer så valgets helt store gyser for Socialdemokratiet: Hvis partiet overhovedet får nogen nye folk valgt ind. I værste fald for S bliver valget så svagt, at det ikke bare koster det øverste embede, men også chancen for at køre nyt blod i stilling til om fire år. Sker det, vil Socialdemokratiet enten skulle gå til valg i 2025 med en borgmesterkandidat uden erfaring fra kommunalbestyrelsen – eller se helt frem til 2029 for sandsynligvis at have sådan en.

Går det på en af de to måder, har det ikke kun betydning for Socialdemokratiet. Otte år med et så svækket S vil have betydning for hele Bornholm. Om det skal ske eller ej vil også stå klart efter valget.



FÅ ABONNEMENT