Kaas: Jagten er igen gået ind på de underjordiske

Kaas: Jagten er igen gået ind på de underjordiske
LEDER | 26. FEB 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
26. FEB 2024 • 05:30

DR satser stort på "Mysteriet på Bornholm", og det er der grund til at takke for – navnligt fordi der ikke bliver snakket cirkusbornholmsk.

I DR’s nye storsatsning, “Mysteriet på Bornholm”, bliver et Oluf Høst-maleri ødelagt. Et af de – i virkeligheden! – enormt eftertragtede sankthansbilleder fra bornholmermalerens hånd bliver i første afsnit offer for en bøtte lakfjerner, der vælter ned over det, og af det underliggende drama må vi forstå, at det med stor sandsynlighed er de underjordiske, der står bag.

Fredag gik DR i luften med serien. Med prominent placering på DR's hjemmeside og med tv-sendetid lørdag aften klokken 21 er der lagt op til, at historien om det bornholmske mysterie skal gå sin sejrsgang hele landet rundt.

Ud over, at det er stærkt underholdende at se de unge skuespillere gå fra Gudhjem til Hammeren eller Ekkodalen på ingen tid, og at opleve vores fantastiske landskab, som det tager sig ud gennem fiktionens kreative kameralinser, så kan det her vise sig at være en stor gevinst for Bornholm.

Måske ikke i stil med den fuldstændig ubetalelige reklame vi fik, da Far til fire i slutningen af 50’erne tog til Bornholm og fik folk til at valfarte til landets biografer – men stadigvæk.

Markedsføringen er fantastisk. Så selv om vi åbenbart stadig sovser rundt i, at der bor "seje, troldeagtige skabninger inde i klipperne og i undergrunden" og andre bornholmske klicheer og sejlivede myter, så er der rigeligt med grunde til at klappe i hænderne.

Det er eksponering i bedste sendetid, og det kan selvølgelig gavne turismen. Det forbinder os med en ny omgang drama og mystik, og det er jo altid spændende. Og så giver det os en unik omgang bevågenhed, som måske kan inspirere ikke bare turister men også investorer, filmfolk og andre til at vælge Bornholm til det næste store projekt.

DR har mindsandten også vist os, at det hele faktisk kan gøres, uden at der bliver snakket cirkusbornholmsk – og tusind tak for dét.