Jorden er flad, siger Trefor, men den er altså rund

SYNSPUNKT | ABONNENT | 29. MAR 2023 • 15:45
Af:
Ryan Andersen
Viggo Rønnesvej 6
Melsted
Gudhjem
SYNSPUNKT | ABONNENT
29. MAR 2023 • 15:45

Selvfølgelig agerer vi bornholmere bank for Trefor, for de har opkrævet alt for høje tariffer i vinter, baseret på en pris på 3,90 kroner til at dække nettabet. Den reelle pris er 1-1,50 kroner.

Tidende havde lørdag en artikel, hvor Trefors direktør forsøger at forsvarer de høje tariffer og imødegå kritikken, som har ført til, at regionskommunen nu har henvendt sig til Forsyningstilsynet og bedt dem kigge på Trefors tariffer. Svarene fra Trefors direktør svarer i princippet til en diskussion om, hvorvidt jorden er flad eller rund. Jorden er flad, siger Trefor. Nej, siger vi andre. Jorden er altså rund. Nej, siger Trefor. Jorden er flad. Billedligt talt.

Selvfølgelig agerer vi bornholmere bank for Trefor, for de har opkrævet alt for høje tariffer i vinter, baseret på en pris på 3,90 kroner til at dække nettabet. Den reelle pris er 1-1,50 kroner. Så kan enhver jo selv regne ud, hvor meget der er opkrævet for meget. Når tarifferne så ikke er sat ned før 1. maj, skyldes det ifølge Trefor, at vi ved udgangen af 2022 skyldte Trefor 29 millioner kroner. Siger direktøren til Tidende. Til TV2 Bornholm har han for nylig sagt 30 millioner kroner. Detaljer, men alligevel. Og jeg skal nok lade være med at fremhæve, at Trefor ikke engang kan finde ud af at sætte rigtigt årstal på deres seneste pressemeddelelse. I Trefors oprindelige forklaring omkring 2023-tarifferne blev der budgetteret med at overføre 25 millioner kroner fra 2022 til 2023 for at dække indkøb til ekstraordinært store nettab i 2022. Penge der altså indgår i 2023-tarifferne. Men det var udregnet med en budgetteret pris på 3,90 kroner, mens den relle pris var omkring 1,50 kroner ifølge Forsyningstilsynet. Så bornholmerne kan aldrig komme til at skylde Trefor op imod 30 millioner kroner, som Trefors direktør påstår. Beløbet, der kan overføres til 2023-tarifferne, er langt mindre end de 25 millioner, Trefor har budgetteret med, og kommer aldrig i nærheden af de 25-29-30 millioner kroner, som Trefor påstår. Samme fortælling omkring 2023-tarifferne til en budgetteret indkøbspris på 3,90 kroner, langt over den reelle pris, gentager sig.

Så jo, bornholmerne har ageret bank for Trefor hele vinteren. Og jo, Jorden er altså rund, uanset hvad Trefor forsøger at bilde os ind.

Så forsøger Trefors direktør sig også med en forklaring om, at vi skylder Trefor 75 millioner, som er gammel gæld fra Beof, og som Trefor har lov til at opkræve. Det skulle så være en del af forklaringen på de høje tariffer i vinter. Trefors direktør har for nylig til TV2 Bornholm sagt, at de penge skal opkræves fra 2024-2027. Så de kan jo aldrig være en del af 2023-tarifferne. Det korte af det lange er, at Trefors forklaringer overhovedet ikke hænger sammen, og at Trefor åbenbart ikke ønsker at forholde sig til fakta, men i stedet forsøger sig med uden-oms-snak og bortforklaringer. Men Jorden er altså rund. Den er ikke flad.

Og så skal Trefor i øvrigt overholde elforsyningslovens krav om, at tarifferne skal være rimelige, gennemsigtige og omkostningsægte.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning