Hvad sker der lige her?
Mange udfordringer, men hvor er S?
Hvad er det lige, der sker med Socialdemokratiet?
Statsminister Mette Frederiksen og partiet er i frit fald med hastigt stigende utilfredshed i store dele af baglandet - og ikke mindst fra vælgernes side.
Borgerlig regering
Da Mette Frederiksen, straks efter det sidste valg, sprang ud som borgerlig, sprang hun samtidigt også fra de mange af valgløfter, som hun og Socialdemokratiet havde givet vælgerne, og Sociademokratiet indgik tilmed i en borgerlig regering sammen med Moderaterne og Venstre.
Mange i baglandet betragtede det som forræderi imod vores velfærdsstat og imod den arbejderklasse, som partiet er født af. Ved det sidste valg viste vælgerne tydeligt deres utilfredshed med den førte politik. Her har ikke mindst fjernelsen af Store Bededag trukket ned. Mange borgere, også medlemmer af Socialdemokratiet, har vendt ryggen til deres parti, og en stor del af dem rækker hænderne ud mod SF.
Springer ballonen?
I sin iver efter at sidde på den øverste trone har Mette Fredriksen mere end gradbøjet partiets valgløfter, politiske målsætninger og ideologier samt selvforståelse.
Regeringen gør det, som vælgerne gav dem mandat til: Nemlig dannelsen af en borgerlig regering, hvor Socialdemokraterne nærmest er blevet mere borgerlige end både Moderaterne og Venstre.
Ja, S er blevet så borgerlig, at der bliver givet skattelettelser til dem, der har mest, på bekostning af de mange, der har svært ved at få økonomien til at række til.
Gad vide hvornår ballonen springer, og Mette Frederiksen bliver tvunget til at udskrive valg? Mon ikke det også bliver endestationen for karrieren på Christiansborg?
Valg?
Kommer sådant et valg fx. i efteråret, så er det med overvejende sandsynlighed SF, der bliver landets største parti.
Med Pia Olsen Dyhr ved førersædet i en regering bestående af SF, Socialdemokratiet og måske Moderaterne. (da Lars Løkkes partiprogrammer er trykt på strækpapir), så kan man i fællesskab måske få vendt skuden hen i mod roligere vande - godt hjulpet på vej med støtte fra de Radikale og måske endda Enhedslisten.
Med en sådan regering vil det kunne blive realistisk at få velfærden og sundhedsvæsenet på benene igen. På samme måde skal landbruget hen over en periode hjælpes med at overgå til økologi og mindre animalsk produktion - ikke mindst af svin.
Vandmiljø
En anden opgave, der skal løses, er forureningen af vores søer, åer og indre farvande samt fjorde.
Det gælder ikke mindst i Østersøen, hvor alt liv er ved at uddø. Det er en opgave, som vi forsat kan nå at løse - og gerne inden det hele er goldt og dødt Men det vil blive dyrt at realisere.
Men findes der andre løsninger? Nej det tror jeg ikke, at der gør.
Alle de naturlige vådområder, der i årenes forløb er blevet drænet til agerbrug, skal genetableres. Åer, søer og havene der er omkring os, skal beskyttet via randområder, der skal gives tilbage til naturens, fx. som enge elle skove.
Det kommer til at blive en meget stor investering, og pengene kan ikke alene hentes i statskassen. Her må de fleste borgere i samfundet være med til at investerere i fremtiden.
Men man må gå ud fra princippet om, at de, der forurener mest eller forbruger mest i samfundet skal aflevere mest til genoprettelsen af den natur, der er ved at gå til.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration