Gravgaard: Støt den faste luftfart

Gravgaard: Støt den faste luftfart
LEDER | 13. FEB 2024 • 05:30
LEDER
13. FEB 2024 • 05:30

Det er dejligt men komisk, at vores folkevalgte kritiserer SAS og Norwegian for at konkurrere med DAT under folkemødet uden at hjælpe Bornholm.

Vi har i den grad brug for en lufthavn med faste afgange til København. Vores dygtige og hurtige securityfolk og den korte rejsetid til Københavns Lufthavn gør, at man kan komme hurtigere fra Bornholm end fra det indre København til næste fly i Københavns Lufthavn. Vi er meget privilegerede, hvad den sag angår.

Det betyder, at vi kan holde jobsamtaler, hurtigt deltage i forretningsmøder, flyve patienter ind og ud og have unik arbejdskraft, der flyves ind til hospitalet og mange andre steder. Under kommunalvalget kunne vi sågar flyve en frisk Tidende ind med valgresultatet. Det udvikler vores samfund og skaber vækst til glæde for alle.

Men det hele er under forudsætning af, at der går fly. De fly betjenes af DAT, og de modtager ikke som Bornholmslinjen over 400 millioner kroner i støtte om året. DAT får indirekte støtte, fordi lufthavnen får cirka 25 millioner kroner årligt i støtte og står til at få yderligere omkring 18 millioner kroner om året fra 2025 og frem. DAT har heldigvis også en aftale med hospitalet om læge og patienttransport, der sikret grundøkonomien i en del af de daglige afgange. Det er også godt for alle os andre.

Når Folkemødet med sin voldsomme trafik kommer, er det naturligvis surt, at Norwegian og den danske statskassetømmer, SAS, melder sig med konkurrerende afgange. Men sådan er konkurrence, og det er for så vidt også godt nok, selvom DAT sikkert gerne ville have monopol her, når der er fulde fly.

Den kontrol af konkurrencen melder vores folkevalgte politikere, at de ikke besidder. Lea og Peter kan derfor kun anbefale bornholmerne at støtte deres lokale flyselskab og ikke lade sig friste af Norwegian og SAS. Det ændrer nok ikke meget.

Hvis lysten skulle melde sig til at sikre vores vigtige flyrute til København, så kan Christiansborg med sin styring af den statsdrevne Bornholms Lufthavn dog sagtens komme vores lokale luftfart i møde.

Her er to forslag: Indfør stordriftsrabat på at lande i lufthavnen. Flyver man hele året, bør afgiften til lufthavnen være langt under prisen for fem landinger og starter under Folkemødet. Selvfølgelig skal man have mængderabat for at købe stort ind og hjælpe lokalsamfundet med trafikbetjening.

Brug hele den ekstra støtte på cirka 18 millioner til lufthavnen på at sænke gebyret for at lande. Med lavere driftsomkostninger gør vi det mere fordelagtigt for DAT at betjene vores samfund.

Peter og Lea, jeres flertalsregering har allerede bevilliget midlerne. Nu skal de bare styres fornuftigt for at styrke sammenholdet på Bornholm.

Den opgave må I løse.

 


DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 01-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Fredag: Jævnt kedelige og homogene priser resten af fredagen. Spring kogespidsen (kl. 17-21) over – den er dyr - hvis du kan. Ellers er det hip som hap. Prisforskellen denne fredag torsdag mellem det kvartalsfastsatte produkt til det variable timeprisprodukt er 21%.  Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning