Gravgaard: Folkemødets korsvej

Gravgaard: Folkemødets korsvej
LEDER | 22. NOV 2023 • 05:30
LEDER
22. NOV 2023 • 05:30

Gør folkemødet langt mere bornholmsk.

Folkemødets nylige personaleudfordringer og de krav, brugerne stiller, tegner et billede af et arrangement ved en skillevej.

Med fratrædelsen af souschefen Christian Bülow Beck har Folkemødet en gylden mulighed for at genopfinde sig selv, med et mere lokalt fokus og en ny ledelse, der kan sætte en mere bornholmsk tone til glæde for ansatte og beboere.

Folkemødets sekretariat i Allinge kæmper med store udfordringer. Dårlig trivsel og hyppige udskiftninger i ledende stillinger har skabt uro. Den seneste direktør, Peter Christiansen, har nu muligheden for en frisk bornholmsk start. En start, der kan tage Folkemødet i en retning, der er mere i tråd med Bornholms kerneværdier og stolte traditioner.

Folkemødet bør se fratrædelsen af Bülow Beck som en chance for at slå en ny tone an. En tone, hvor det bornholmske element står i centrum, og hvor lokale kræfter spiller en nøglerolle på bekostning af økonomisk optimering. Det handler ikke kun om at drive en festival, men om at skabe en begivenhed, der føles og opleves bornholmsk i sin essens. Den oplevelse vil vi gerne selv have, men de mange tusinde gæster tager også til Bornholm for at opleve Østersøens perle.

Ved at fokusere mere på de stærke bornholmske arrangementer i Kampeløkken Havn, ved at lave flere lokale kommercielle partnerskaber og ved at inddrage Folkemødets lokale medarbejdere mere, kan Folkemødet sikre, at det ikke blot er en begivenhed for de få erhvervsdrivende, men en festival, der afspejler hele øens ånd. Denne bornholmske festuge kan blive en stærk modvægt til den såkaldte "djøfisering" af festivalen, hvor administrative og overordnede beslutninger ofte har overskygget det lokale engagement.

Analysen fra 2023 bekræfter, at Folkemødet nyder høj anseelse, og det er vigtigt at bygge videre på denne succes. Men succesen skal ikke kun måles i antal besøgende eller økonomisk overskud. Den skal også måles i, hvor godt Folkemødet formår at afspejle Bornholms identitet og værdier.

Med et budget på 30 millioner kroner og et samlet overskud på over en million fra sidste år, står det klart, at Folkemødet er mere end kapabel til at genopfinde sig selv. Det er op til ledelsen at navigere disse vanskelige farvande og sikre, at Folkemødets fremtid ikke blot er økonomisk bæredygtig, men også kulturelt relevant for Bornholm.

Folkemødet står ved en korsvej. Valget er klart: Grib denne chance for forandring og skab et Folkemøde, der er dybt forankret i det bornholmske samfund – et møde, hvor øens sjæl og ånd kommer til udtryk. Med større lokal opbakning styrker vi den bornholmske identitet og samtidig får fejringen af dansk demokrati endnu mere charme.