Gravgaard: Bevar det lokale i Østerlars

Gravgaard: Bevar det lokale i Østerlars
LEDER | 20. FEB 2024 • 05:30
LEDER
20. FEB 2024 • 05:30

Det er et tab for hele øen, at endnu en købmand lukker. Men det er heldigvis ikke for sent at holde liv i resten af Bornholms detailhandel.

Det er med stor sorg, at vi bringer nyheden om, at Dagli'brugsen i Østerlars lukker. Den lokale brugs er ikke blot en butik, men et fællesskabets hjerte, hvor daglige møder mellem borgere skaber et unikt sammenhold. Denne lukning afspejler en bekymrende udvikling, hvor små, lokale butikker erstattes af mere anonyme og store kæder. Vi mister ikke kun en handelsmulighed. Vi mister også et stykke af vores fælles identitet - den fælles mulighed for at hilse på hinanden og nyde fællesskabets eksistens.

Som forbrugere har vi magten til at ændre dette. Vores valg i dagligdagen er afgørende. Når vi kører til de store butikker i de større byer, flytter vi omsætning ud af Østerlars og alle de andre små brugser.

Ved at handle lokalt, støtter vi ikke kun vores naboer og deres virksomheder, men også vores samfundsøkonomi. Lokale køb sikrer, at pengene cirkulerer indenfor vores samfund, hvilket skaber arbejdspladser, kommuneskat og økonomisk vækst.

Derfor må den triste nyheder fra Østerlars få os til at huske på alle de butikker, vi stadig har. Lad os værdsætte den personlige service og det nære fællesskab. Tank bilen på Bornholm og støt de lokale forhandlere. Vores hverdagshandlinger har stor betydning. De er med til at forme det samfund, vi lever i, og det miljø, vi efterlader til fremtidige generationer. Desværre er det svært for mange at betale for disse fordele.

Dagli'brugsens lukning i Østerlars er et klart signal om, at vi skal huske at handle med hjertet. Lukningen er en trist opfordring til os alle. Lad os sammen skabe et levende, lokalt handelsmiljø, hvor vi ikke kun handler, men også mødes og udveksler erfaringer.

Kundernes valg er nok det vigtigste værktøj til at forhindre butiksdøden. Men de lokale uddelere og deres bestyrelser bag har også en væsentlig finger med i spillet. Kig mod Pedersker, hvor særudvalg i spiritus, fællesarrangementer og strikkeklub midt i købmandsbutikken sikrer liv og fremtid for både brugs og by.

Lad den triste nyhed fra Østerlars være et vendepunkt. Vi har alle et ansvar for at bevare og styrke vores lokalsamfund. Ved at handle lokalt og støtte vores naboers virksomheder, kan vi sikre, at vores samfund fortsat er levende og indbydende. Lad os stå sammen for Østerlars – og for Bornholm.