I en tv-debat i dk4 i december 2020 sagde den daværende forsvarsminister Trine Bramsen: "…pludselig er det ikke os selv, der beslutter, hvor vores soldater skal sendes hen". Venstres Jan E. Jørgensen afbryder hende: ”Det står jo bøjet i neon og mejslet i granit, at det ikke kan ske.” Til det svarer Bramsen: ”Lige indtil den dag, hvor tingene har ændret sig - det har vi jo bare set på mange områder.”
Jeg er enig med hvad Trine Bramsen sagde i december 2020. Derfor mener jeg også, at denne folkeafstemning drejer sig om suverænitet, og ja vi har en regering, der lover, at vi får en ny folkeafstemning, hvis Danmarks vetoret forsvinder inden for forsvarsområdet. Det er godt, men hvis det løfte skal være noget værd, så skal det være juridisk bindende og være indskrevet i selve loven. Indtil nu taler regeringen kun om, at løftet skal nævnes i bemærkningerne til loven. I andre folkeafstemninger har vi også fået politiske løfter, som bagefter blev brudt. Det gælder ikke mindst Poul Schlüters løfte før afstemningen i 1986 om, at ”unionen er stendød”. Den bedste garanti imod suverænitetsafgivelse er derfor, at vi fastholder forsvarsforbeholdet den 1. juni, og stemmer nej.
Forsvarsforbeholdet er det danske folks forbehold, fordi flertallet på Christiansborg er langt mere EU-positivt end folket. Efter et nej er Danmark stadigvæk medlem af og beskyttet af NATO, og vi kan samarbejde i Europa og globalt om sikkerhed og forsvar. Derudover har vi også et stigende nordisk samarbejde på forsvarsområdet. Der er der derfor ikke brug for, at vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet.
Stem nej den 1. juni, hvis du vil at magten over forsvarspolitikken skal forblive i Danmark.