Find fælles fodslag

Find fælles fodslag
LEDER | 11. MAR 2023 • 05:30
LEDER
11. MAR 2023 • 05:30

Balladen i først Socialdemokratiet og senere Venstre gør det vigtigt at kigge frem og arbejde sammen.

Socialdemokratiet og Venstre fik vælgerbank af dimensioner under kommunalvalget for halvandet år siden. Efterfølgende røg de ud af konstitueringen og måtte se deres budget og rådhusplaner bliver opgivet af et nyt flertal. De gamle politiske rotter i de to partier har dog været dygtige til at friste Enhedslisten væk fra sin konstituering og med blandt andet mange millioner til elbusser skabt et magtfuldt flertal bag Enhedslisten, der står bag dette års budget. Så vidt så godt.

Men selvom det er lykkedes at lirke magten en smule tilbage med det alternative budgetforlig, så trænger begge de to gamle partier til en ny og fristende vælgerpakke, hvis de skal være klar til næste valg.

Ingen af partierne har en stærk tronfølger, men begge har i år startet udskiftning i toppen. Veteraner som Jonna Nielsen og Anette Stæhr har forladt deres ledende poster i Socialdemokratiet, der stadig mangler et friskt og håbefuldt nyt lederskab men med mere og mere sikker hånd styres af den erfarne Claus Larsen-Jensen. Partiformandsposten står også til at blive veteranbesat med den erfarne men ikke stemmeslugende Lars Goldschmidt. Den nye ledelse kan siges at være gammel.

I denne uge har Venstre startet mudderkastning og kuppet formanden. Den gamle formand Orla Hansen, den nye formand Michael Hendriksen og gruppeformand Søren Schow har alle tre forskellige forklaringer om datovalg for generalforsamling og kritik af samarbejdet i partitoppen. Venstre ser dermed endnu ikke ud til at være klar til næste valg, men processen er startet hen mod et stærkt vælgertilbud.

Både i Socialdemokratiet, Venstre og i hele kommunalbestyrelsen trænger vi i den grad til samlende kræfter og fælles projekter frem for samarbejdsvanskeligheder og mudderkastning.

Med to et halvt år til næste valg er der både tid til at få et friskt fælles projekt på plads i de enkelte partier og arbejde sammen i kommunalbestyrelsen.

De seneste meldinger om samarbejdet omkring energiø og erhvervspark trækker i den rigtige retning. Kommunalbestyrelsen er propfyldt med gode lokale ildsjæle, der alle er valgt ind for at gøre Bornholm godt. Men hvis de ikke samarbejder visionært, så lykkes deres projekter ikke, og Bornholm lider under slingrekurs og kortsigtede dyre løsningen. Find fælles fodslag sammen – det har vi brug for.