Den europæiske rejseudstilling hed altså oversat: Europas historie – fortalt af dets teatre. Tænk om vi dengang havde kunnet fortælle om, hvordan netop Bornholms Teater i årene efter, fra og med 2019, lige præcis gjorde det samme i lokal skala: Gennem nyskrevet dramatik, koreograferet til Rønne Theaters historiske scenerum, påbegyndte man opførelsen af Bornholmerkrøniken om Bornholms historie med forestillingen Besat om befrielsen/besættelsen i 1945. Siden fulgte nye forestillinger som Fisk om fiskerikrisen, der ramte Bornholm hårdt i de tidlige 1990’ere, foruden forestillinger som 1658 – Balladen om Bornholms befrielse, der var en western-country-varieté- forestilling om den lokale opstand mod svenskernes annektering af Bornholm som følge af Roskildefreden samme år, og SNE om den store snestorm i 2010, der lukkede øen ned i juledagene.
Besat, Fisk, 1658, SNE – alle handlede om lokale egnshistorier, der aldrig havde været skabt om til teater før og som på en helt ny måde var samtidskunstneriske eksempler på dét, der står skrevet over scenen på Rønne Theater: ”Lær viisdom af livets optrin”. Og som frem for alt ikke ville være blevet fortalt, hvis ikke bornholmerne havde haft deres eget egnsteater.
Samspillet
En lang række teatre rundt om i Danmark har det særlige privilegium, at de bor, arbejder og producerer ny scenekunst i historiske og ofte fredede bygninger. Teaterhusene fra 1800-tallet rummer landsdelsscener, provinsteatre, små storbyteatre, og egnsteatre som nu Bornholms Teater, der altså spiller i det ældste, kontinuerligt fungerende teater af alle, Rønne Theater fra 1823. Det er der et større kulturhistorisk perspektiv i.
Det er netop samspillet mellem de materielle og de immaterielle kulturarvsværdier i disse teaterhuse – de historiske interiører, de aktuelle kunstneriske forestillinger på scenerne og publikum her og nu – der skaber disse teaterhuses specielle atmosfære, stedernes ånd.