Et skrækbudget 2025 for ældreområdet må undgås
Bornholms Ældreråd har sagt "ja" til at kommentere i avisen. Denne gang er det formanden, der forholder sig til det kommende budget.
Igen er et sparebudget for 2025 på vej.
Det nøjagtige tal kendes ikke i skrivende stund, men et sparekatalog på godt 60 mio. kr. er igen loyalt udarbejdet af kommunens administration. Som alle andre høringsberettigede skal Ældrerådet indsende høringssvar senest den 15. august.
Første forslag til budget behandles på kommunens budgetseminar den 2. og 3. september, hvor der sædvanligvis indgås et budgetforlig mellem de politiske partier. Det bliver forhåbentlig et bredt forlig, hvor så mange som muligt i kommunalbestyrelsen er med. Et sådant forlig giver alt andet lige størst arbejdsro i 2025, der jo også er valgår.
Frygt og utryghed
Som alle andre er Ældrerådet altid spændt på, hvad administrationen foreslår af besparelser for det kommende år.
Sparekataloget er allerede offentliggjort i juni måned. Dette har altid skabt frygt og utryghed hos de ældre borgere om, hvad man skal udsættes for af serviceforringelser.
Spørgsmålet er, om man med fordel kan finde en anden måde at gennemføre budgetproceduren på?
På forhånd ved vi, at nogle af de spareforslag som administrationen fremlægger er uspiselige for politikerne og aldrig kommer på tale, men de skaber utryghed hos de ældre borgere. Man bør måske vente med at sende spareforslag i høring indtil politikerne har frasorteret de mest uspiselige forslag?
Gamle heste
Men administrationen kan ikke blive ved med at finde nye forslag, for så var de jo nok fremkommet også i tidligere år.
Derfor er det de gamle heste der bliver trukket af stald igen. Her kan nævnes afskaffelse af klippekort, rengøring hver tredje uge, reduktion af rammebudget på plejeboligområdet (altså afskaffelse af bedre bemanding), reducering af pædagogiske indsatser på plejecentre, genoptræning og rehabilitering, nedlæggelse af dagcentertilbud i Nexø, lukning af varmtvandsbassin på Sønderbo og meget mere.
Biblioteker
En anden problematik, som ikke indgår i sparekataloget, er en ændret biblioteksstruktur på Bornholm.
Bornholms Ældreråd har indsendt et høringssvar, hvor vi går imod lukning af biblioteksbetjeningen ude på øen. Mange ældre vil ikke have mulighed for at komme til Rønne og låne bøger. Men det sociale aspekt med at mødes på biblioteket og tale med andre borgere er også en vigtig faktor, hvor mange i dag sidder og føler sig ensomme. Den begrænsede besparelse, som forslaget indebærer, står ikke mål med serviceforringelsen.
Tilskud til transport
En vigtig faktor for at holde sig rask og rørig er træning, hvilket al forskning viser.
Når man så begrænser tilskud til transport til, at ældre og handicappede kan komme til træning hos øens fysioterapeuter, så ender denne besparelse med, at mange hurtigere får behov for pleje på plejecentret eller i eget hjem.
Det undrer også Ældrerådet, at man for eksempel på Plejecenter Lunden har et flot moderne motionscenter stående, som beboerne ikke må bruge. Begrundelsen er, at det er konkurrenceforvridende i forhold til de private motionscentre, og der ikke er ressourcer til rengøring, og der er manglende tid til, at en ansat kan hjælpe den pågældende.
At man i sparekataloget også foreslår lukning af haller og idrætsanlæg rundt om på øen gør det jo yderligere vanskeligt for de raske ældre at motionere og hygge sig i hinandens selskab, hvor et korps af frivillige hjælpere gør en kæmpe indsats.
Kommunen har indkøbt et digitalt træningssystem, som man blandt andet med stor effekt og glæde har taget i brug på Plejecenter Aabo i Aakirkeby. Systemet er os bekendt til rådighed for alle plejecentre og hjemmeplejen. Vi håber, at man får tid til anvende systemet i hele ældre-og handicapområdet.
Vi er mange!
På Bornholm er en tredjedel af befolkningen over 60 år.
I de kommende år vil vi blive endnu flere ældre borgere - også borgere, der bliver meget ældre end i dag og dermed mere plejekrævende. Der vil opstå et øget behov for flere plejecentre, og mere personale i ældresektoren til at passe os er ligeledes en realitet.
Men dette kræver også flere penge. Penge som kommunen ikke har. Derfor må man som kommune sammen med andre trængte kommuner gennem Kommunernes Landsforening kræve forhandlinger med regeringen om en ændret udligningsordning blandt landets kommuner.
Jeg har en fast plads i Region Hovedstadens forretningsudvalg for ældrerådene i regionens 29 kommuner. Her erfarer jeg, at mange kommuner - ikke mindst nord for København - ingen økonomiske problemer har. De har ældreområder, hvor ordet "serviceforringelser" ikke er kendte, og hvor servicen er langt højere end i Bornholms Regionskommune.
Skal pårørende yde pleje?
Når der i dag tales om, at pårørende, venner og naboer i fremtiden må servicere den ældre del af befolkningen, så vurderer jeg, at det er ønsketænkning.
Dette gælder især for Bornholm, hvor mange ældre har børn og pårørende bosat på den anden side af vandet. Vi har trods alt ikke sydeuropæiske tilstande, hvor de ældre bor hos børnene.
Når man så læser den nye ældrereform, der skal danne grundlag for en ny ældrelov, der træder i kraft medio 2025, så har jeg meget svært ved at se, hvorledes mange gode tanker og forslag i denne reform skal kunne føres ud i livet, såfremt der ikke følger penge med. De midler, der umiddelbart er afsat, er en dråbe i vandet, idet vores kommune vel får cirka syv millioner kroner
Kære politikere
Afslutningsvis skal vi fra Bornholms Ældreråd foreslå, at kommunens politikere tænker sig godt om inden budget 2025 er en kendsgerning.
Man må vel også spørge sig selv, om kommunens hoved (organisation) er for stor i forhold til de opgaver, der er SKAL-opgaver. Der er meget, der er 'nice to have', men noget andet er, hvad der er 'need to have'.
Vi skal ikke pege på, hvad der kan undværes i administrationen, da alle gør et stort stykke arbejde på hvert af deres områder.
Pengene
Pengene skal komme et sted fra.
Det er blandt andet vores erhvervsliv og turisme, der genererer skatteindtægter. Det er derfor forstemmende at høre førende politikere fra kommunalbestyrelsen frasige sig krydstogtgæster på Bornholm samt pålægge et bærende erhverv som landbruget restriktioner.
Endelig håber vi, at det må være sjovt at blive gammel på Bornholm. Det vil kendetegne et sundt samfund.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration