Området består primært af landbrugsjord. Derfor er der relativt få beskyttede naturinteresser. Energinet har brugt over et år på at kortlægge plante- og dyreliv for at få et præcist billede af hele området.
Jens-Otto A. Sonne rejser også bekymringen om forekomsten af okker i undergrunden i området. Energinet har lavet geotekniske og geofysiske undersøgelser af hele området for at få et godt indblik i, hvordan undergrunden er sammensat. Det er vigtigt for, at vi kan planlægge placeringen af stationen og de efterfølgende anlægsarbejder.
Vores undersøgelser bekræfter, at området indeholder skifer, som indeholder mineralet pyrit – også kendt som svovlkis. Hvis pyrit udsættes for ilt, for eksempel hvis jorden drænes, udvikler det okker, der er skadeligt for vandmiljøet, hvis det udledes i vandløb. Det er et kendt fænomen i området, hvor dræning og udvikling af okker tidligere har farvet Risebækken orangerød.
Risikoen for udvaskning af okker er en kendt problemstilling, som kan håndteres ved at bruge bestemte teknikker under arbejdet – for eksempel at grundvandet opsamles og renses, inden det udledes. Det er sammen med grundvand generelt et emne, der behandles grundigt i den miljøkonsekvensrapport, som er en del Miljøstyrelsens miljøvurdering af selve projektet. Her vil der være en række krav til anlægsarbejdet, så grundvand og vandløb ikke lider skade.
Vi deler i Energinet Jens-Otto A. Sonnes ønske om at passe på naturen på Bornholm. Når stationen er etableret, vil der være store områder til beplantning og rekreative områder, der vil bidrage til biodiversiteten i området. Forhåbentlig vil det blive et område, der også kan benyttes af lokale og gæster og være med til at fortælle historien om Energiøen. Samtidig vil hele Energiø Bornholm projektet bidrage til den grønne omstilling af Danmark og Europa med grøn strøm til over 3 millioner husstande.