Elregning: Det er dyrt at være fattig

LEDER | 12. JAN 2023 • 05:30
LEDER
12. JAN 2023 • 05:30

Trefor købte det bornholmske el-net for over 650 millioner og befriede Beof for en kæmpe investeringsopgave. Parterne bag handlen var stolte af guld for kobber. Nu betaler bornholmerne prisen.

Bornholms elnet blev af Beof solgt for over 650 millioner kroner til Trefor. De driver også elnet i trekantsområdet og burde på alle måder rumme en stordrift og synergieffekt, der kan hjælpe det bornholmske el-net godt ind i en fremtid med mere grøn strøm, elbiler, husbatterier og varmepumper, der alle suger langt større mængder energi igennem kablerne i vejen. Det giver god mening på papiret.

Men på det digitale fakturapapir, som alle bornholmere nu modtager for elforbrug og distribution, ser det grumt ud. En ekstra regning på over 110 millioner kroner i år med særbeskatning af de forbrugere, der laver mad og tænder lys sidst på eftermiddagen og først på aftenen – pakket ind i en forklaring om, at det er for at beskytte forbrugerne.

Denne bornholmske særskat er helt gal. Trefor opkræver over det dobbelte på Bornholm af, hvad deres andre kunder skal betale for strøm i stikkontakten.

Løftet ved købet var, at priserne skulle blive på deres niveau. Men nu er argumentationen, at vi er nødt til at hæve prisen gennemsnitligt 88 procent og endnu mere i den periode, hvor de private forbrugere har brug for strømmen for at kunne klare tabet og være klar til investeringer i elnettet. Tabet på Bornholm er seks procent. Det lugter, at man opkræver helt op til 2,90 kr. for en kilowatttime på grund af seks procent tab, når fastprisen for en kilowattime er 4,15 i første kvartal. Det svarer til ekstra 70 procent. I de fleste erhvervseventyr plejer selskaberne at investere først og så tjene pengene hjem bagefter. På Bornholm skal vi betale først, så investeringen skal ske. Med den tilgang kunne vi nok bedre have beholdt vores elnet.

Særskatten på aftentimerne er også helt gal. Først lød det, at nettet var overbelastet på dette tidspunkt, så forbrugerne skulle flytte deres adfærd. Men nu er fortællingen, at vi skal lære at flytte vores forbrug, fordi nettet en gang kan blive overbelastet. Så vi skal opdrages for at beskytte os selv.

Det giver fint mening at presse forbrugerne til bedre adfærd. Men når husholdningerne i 2020 kun udgjorde 35 procent af det samlede elforbrug, så er det tyveri ved højlys dag at brandbeskatte husholdningerne i deres peak hour.

Det er alt for dyrt at være fattig og se trekantsområdets el-distribution koste det dobbelte på Bornholm.