Debat: Spørgsmålene om Bofas nye affaldssystem hober sig op

Debat: Spørgsmålene om Bofas nye affaldssystem hober sig op
"Skal jeg have tre beholdere på min lille byhusgrund, når alle mine naboer ikke har den mulighed?" er blot et af de spørgsmål, civilingeniør Mikael Boldt fra Rønne møder om Bofas nye affaldssystem. Arkivfoto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 20:37
Af:
Mikael Boldt
 Sejersvej 30
Rønne
civilingeniør med 30 års erfaring med affaldsplanlægning
genbrug
cirkulær økonomi
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
26. SEP 2021 • 20:37

Kommunalbestyrelsen tog torsdag 23. september Bofas takster for 2022 til efterretning. De kan ikke andet, fordi der er ikke noget alternativ. Det er en takststigning på 40 procent, fordi vi efter sommerferien næste år går over til det nye affaldssystem.

Pensionistrabatten, som gives til cirka 25 procent af husstandene, lever selvfølgelig i 2022, for med otte måneder af året med det gamle indsamlingssystem er det vel kun fair, men det er også helt logisk, at den må forsvinde i 2023.

Men rabatten til os, der købte en kompostbeholder i det forrige århundrede, fjernes naturligvis. Men tro ikke, at jeg holder op med at bruge min beholder af den grund.

I dag besøger skraldemanden mig fem gange i løbet af en fireugersperiode, og når det nye indsamlingssystem indføres, vil han også besøge mig fem gange om ugen. Det er altså ikke fordi, skraldemanden skal besøge mig oftere, at prisen stiger. Faktisk er der kun føjet afhentning af husholdningskemi efter behov til det nye system.

Årsagen, til at prisen stiger, er, at det nye beholdersystem er meget, meget langsommeligt at tømme op i skraldebilen. Med vores nuværende papirspand er det muligt at tømme tre ad gangen ind i bilen. Når vi bruger affaldssække tømmes trillebøren, hver gang der er samlet fem-seks sække. Men de nye ruminddelte beholdere kan kun tømmes en ad gangen. Det er den tid, der skal betales for.

Der skal selvfølgelig også betales mere for affaldsbehandlingen, blandt andet fordi udgifterne til forbrændingsanlægget er de samme, selv om det vil modtage mindre affald, som til gengæld skal igennem en anden behandlingsproces.

Til næste år stiger affaldsafgiften med 40 procent, fordi de sidste fire-fem måneder af året bliver med det nye indsamlingssystem. I 2023 bliver prisen nødt til at stige igen, fordi systemet så skal dække hele året. Måske 40 procent igen?

Vores affaldssystem skal moderniseres, vi skal genbruge mere, og det kommer til at koste flere penge. Men i min optik er det et problem, at vi på Bornholm ikke har diskuteret affaldsplaner og strategi siden 2014.

Bofa fandt ikke nøglen til fremtiden med pilotprojekterne i Hasle og Gudhjem. Natur- og miljøudvalget har ikke magtet at guide Bofa til rette. Licitationen på den nye indsamling, hvor tilbudsgiveren blev spurgt, "Hvad vil i gøre?", i stedet for dikteret "I skal gøre", har nu resulteret i en løsning, som ikke er for Bornholm, men er for dyr.

Jeg bliver stillet mange spørgsmål om det nye affaldsindsamlingssystem på Bornholm, for eksempel: "Skal jeg have tre beholdere på min lille byhusgrund, når alle mine naboer ikke har den mulighed?" "Hvor kommer sorteringsstationen til at ligge henne?" "Skal jeg bringe alt mit affald derhen?" "Stiger min regning også med 40 procent?" "Kan jeg flytte containerne ned i baghaven for ikke at skæmme synet i forhaven?" "Mit sommerhus i det gamle fiskerleje, skal det nu have tre spande?"

Jeg kender naturligvis ikke svarene. Men gør Bofa? Gør kommunalbestyrelsen?