Debat: Fake news om Bornholms historieskrivning

Debat: Fake news om Bornholms historieskrivning
Et billede fra russernes afrejse den 5. april 1946 med de mange bornholmere samlet på Rønne Havn for at overvære afrejsen. Arkivfoto
| ABONNENT | 19. APR 2021 • 22:04
Af:
Olav Harsløf
professor
kulturhistoriker
Randkløvevej 28 Østermarie
| ABONNENT
19. APR 2021 • 22:04

LÆSERBREV

I TV 2/Bornholms mindeudsendelse om Bornholms befrielse og de russiske bombardementer var et interview med professor Bent Jensen, hvor han flere gange udtalte, at den bornholmske situation var blevet forbigået eller kun omtalt med få linjer i de gængse historiske værker.

Dette er ikke rigtigt. I Politikens Danmarkshistorie bd. 14 fra 1966 – altså kun cirka 20 år efter besættelsen – har Bornholm fået sit eget afsnit med 24 linjer og to store fotos med 14 linjer billedtekst skrevet af den anerkendte historiker og mangeårige generalsekretær ved Nordisk Råd Franz Wendt.

I Politikens og Gyldendals Danmarkshistorie bd. 13 fra 1991 har Bornholm også et særligt afsnit, her på 22 linjer. Dette bind er skrevet af Bent Jensens forgænger på Odense Universitet professor Tage Kaarsted, der også blev rektor for universitetet.

Begge afsnit er præcise, nuancerede og overordentlig respektfulde for den bornholmske situation. Som da også Bornholms Museums Jakob Seerup var det i programmet om Bornholm umiddelbart efter klokken 20-21 på DR1.

Bornholms bombning får i begge værkers befrielsesafsnit en stor og fremtrædende plads i den samlede fremstilling.

Det kan undre, at TV 2/Bornholm på netop denne dag bringer et interview med Bent Jensen, der i 2015 fik en Højesteretsdom for injurier (med bøder og omkostninger på over 600.000 kroner) på et tilsvarende sagområde. Gad vide om ledelsen i TV 2 i Odense har bakket dette pinlige indslag op?