Debat: 'Brug 75-året for befrielsen til at sætte naboskabet på papir'

Debat: 'Brug 75-året for befrielsen til at sætte naboskabet på papir'
Ystad Havn. Foto: Berit Hvassum
DEBAT | Torsdag 4. februar 2021 • 11:47
Af:
Peter Juel-Jensen
folketingsmedlem (V)
DEBAT | Torsdag 4. februar 2021 • 11:47

LÆSERBREV

Kravet fra svensk side om en negativ coronatest, også ved transit gennem Sverige, er uholdbart for rejsende til og fra Bornholm.

Kravet gør Bornholm mindre tilgængeligt, og virker kontraproduktivt på alt det, vi har forsøgt de sidste mange år, nemlig at gøre Bornholm tilgængelige både over for turister, erhvervsliv og bosættelse. Der er derfor på høje tid, at man på allerhøjeste plan gør Sverige opmærksom på, at dette på ingen måde er holdbart. Ligesom frekvensen af de svenske tiltag decideret undergraver enhver tanke om godt naboskab, da inden varslede regler er trådt i kraft, så ændres de – hvilket undergraver tilliden til myndigheder og gør al planlægning umulig, i en tid, hvor planlægning er vigtig som aldrig før.

Det gældende færgeforlig sender os gennem Sverige – et forlig til cirka 4,2 milliarder, det er meget at give for et ”hus” uden vejret! Christiansborg har ikke løst opgaven, for dette er ikke holdbart. Jeg går ud fra, at der ved indgåelse af et forlig til så mange penge er en eller anden forståelse med Sverige, ellers er det på høje tid, en sådan kommer.

I forvejen er det til tider udfordrende at bo på en ø – en forudsætning for yderligere fremgang er en transportforbindelse, der er sikker, hurtig og nem – og det er turen gennem Sverige.

Tilbage i februar 2020 stillede jeg statsministeren nogle spørgsmål om markeringen af 75-året for Bornholms befrielse/den russiske besættelse. I et af disse spørgsmål foreslår jeg statsministeren at invitere den svenske statsminister, ikke mindst for at sige tak for den svenske støtte til genopbygningen efter det sovjetrussiske bombardement, men ville det ikke også være oplagt at bruge lejligheden til at få lavet en skriftlig aftale om en transitkorridor mellem Ystad og København?

Hverken Danmark eller Sverige kan leve med et naboskab, der ikke bygger på tillid. Det er på høje tid, at det gode naboskab, vi alle sætter pris på, sættes på papir, ligesom det skete, da vi påbegyndte planlægningen af Femern-forbindelsen, hvor det var en dansk statsminister, Anders Fogh, og en tysk kansler, Angela Merkel, der lavede en skriftlig forståelse.

I min verden er det ligetil at bruge en historisk begivenhed, der byggede på godt naboskab, til at bygge en bro ud i fremtiden ved at give hinanden rettigheder som naboer, i dette tilfælde en vejret.

FÅ ABONNEMENT