Debat: Bibliotekets placering ved Dams Gård kan blive et mareridt for ældre og gangbesværede

Debat: Bibliotekets placering ved Dams Gård kan blive et mareridt for ældre og gangbesværede
Ældresagen på Bornholm kommer i dette indlæg med en række bekymringer vedrørende regionskommunens planer om at flytte Rønne Bibliotek til Dams Gård, der i sin nuværende form, ifølge dem, egner sig dårligt til ældre og gangbesværede. Arkivfoto fra Dams Gård under en rundvisning for pressen i april 2021. Fotograf: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 3. MAJ 2021 • 20:03
Af:
Birger Rasmussen
Irene Dunker
Poul Ellehøj
Bente Vesløv
Margrit Skott – Ældre Sagen Bornholm
| ABONNENT
3. MAJ 2021 • 20:03

SYNSPUNKT

Planerne med at indrette Dams Gård til Byens Hus lyder spændende, men vi er nogle tovholdere i Ældre Sagen, der ser med stor bekymring på, hvordan Ældre Sagens arrangementer på Rønne Bibliotek kan fortsætte, som de er nu, hvis biblioteket flyttes ind til Dams Gård.

Udover at biblioteket er yderst velegnet til ældre med gangbesvær (og kørestol) på grund af sin grundplan, og at det er lyst og venligt med mange faciliteter, som adskillige læserbreve har beskrevet, ser vi manglen på parkeringspladser ved Dams Gård, som det helt store problem.

• På alle onsdage fra oktober til april og maj klokken 14 til 16 er der store arrangementer, som på gode dage kan samle op til 100 personer. Der er cirka 80 parkeringspladser og 4 til 6 handikapparkeringspladser ved biblioteket, så ved de store arrangementer, kan det endda knibe med parkeringspladser, som det er nu.

• Der er fem til seks enkeltstående arrangementer om året (for eksempel introduktion til nye medlemmer), der tiltrækker op til 100 personer.

• Der er dans torsdag eftermiddage september til december og januar til marts med cirka 50 deltagere.

• Der er mange små møder året igennem, men dog for et mindre antal.

• Vores demensansvarlige i Ældre Sagen tilføjer, at de bekymringer, der er skitseret tidligere, er endnu mere tyngende for de svage ældre borgere, der i forvejen kæmper med mange problemer, og de vil næppe kunne deltage i arrangementer fremover.

De omtalte arrangementer er alene arrangeret af Ældre Sagen, så antallet af biler ved Ældre Sagens arrangementer er tilføjet det antal, der kommer til bibliotekets øvrige aktiviteter.

Er der inkorporeret problemer med lange afstande, dårlige parkeringsforhold og handicapparkeringspladser i planerne for et bibliotek ved Dams Gård?

Hvis Kommunalbestyrelsen endelig taler om forbedring af biblioteksforholdene, som de er nu, kunne det være en forøgelse af antallet af både små og store lokaler og et cafeteria til det nuværende bibliotek – eventuelt også med udendørsservering, så børnefamilier kunne forene glæden ved den fine lejeplads med udendørsservering.