Bravt politisk arbejde

Bravt politisk arbejde
LEDER | 7. SEP 2023 • 05:30
LEDER
7. SEP 2023 • 05:30

Det har ikke været nemt. Men det lykkedes. Et flertal i kommunalbestyrelsen fik slugt kameler og stod sammen for at føre Bornholm igennem det økonomiske uvejr.

Når værestedet Blæksprutten kaster håndklædet i ringen dagen efter det kommunale budget er offentliggjort, så kan ingen være i tvivl om, at de ansvarlige politiske partier bag næste års budgetaftale har måttet slå knuder på sig selv og skære helt ind til benet for at få pengene til at passe.

Det er virkelig glædeligt, at 2024 ikke skal finansieres ved at tage af kassen, og de 27 millioner, som kommunen formentlig får ekstra ind fra grundskyld i sidste øjeblik ikke bliver brændt af på drift. Det vidner om et stærkt forsøg på få økonomien til at passe. Det er langt sjovere at dele penge ud end at spare dem, så partierne Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Kristendemokraterne og Bornholmerlisten fortjener stor respekt for at have stået pinslerne ud og haft modet til at finde det kompromis, der kan sikre økonomien til næste år.

Bornholms administrative udgifter pr. borger er ifølge KL blandt de største i Danmark, og var vi på niveau med den gennemsnitlige tredjedel af kommunerne, så ville vi kunne spare næsten 80 millioner kroner om året. I det lys undrer det, at partierne kun har sparet 0,25 procent på kommunens centre næste år og først efter budgettet vil sætte ’fokus på en optimeret administration ved at få et overblik over udviklingen af antallet af medarbejdere i kommunen fordelt på opgavetyper’. Når politikerne skal lave budget bruger de administrationen til at vurdere, hvad der lader sig gøre. Lige præcis her kan man med rette diskutere, om administrationen er habil til at vurdere sparepotentialet på sig selv.

Det undrer også, at man ikke har kunnet planlægge længere frem end 2024 med så positive tal i driften, at man kan finansiere sit anlægskøb. Allerede til næste år skal der igen findes millioner for at få driften til at passe. Skal Bornholm reddes langsigtet, er timingen her to år før næste valg og med en meget bred folkelig forståelse for, at Bornholm må spare, nok den bedste vi får. Næste år truer valget, og politikerne har endnu større behov for at markere sig på enkeltsager, der kan sælge stemmer.