Bornholms frivillige

Bornholms frivillige
LEDER | ABONNENT | 25. MAR 2023 • 05:30
LEDER | ABONNENT
25. MAR 2023 • 05:30

Vi skal gøre mere for de frivillige. De gør meget for Bornholm.

Det er ingen hemmelighed, at vi her på Bornholm hylder de frivillige. Det engagerede civilsamfund er en meget vigtig del af den mørtel, der holder sammen på vores samfund.

Vi slås for fællesskab, sammenhold og troen på hinanden på Bornholm. Det gør vores samfund rigt. Vi har religioner, sportsforeninger, borgerforeninger, hobbyforeninger og partiforeninger, der alle sammen arbejder for netop deres passion her på Bornholm. De skaber fællesskab og aktiviteter, der styrker os. Om det er spejderarbejde, motorcykelture, politisk klimakamp eller udvikling af lokalsamfundet, så bunder det alt sammen i frivillige, passionerede borgere, der uden løn bruger deres fritid på en sag.

I de seneste dage har borgerforeningerne i blandt andet Tejn og Hasle kåret lokale ildsjæle for deres engagement i alt fra spejderarbejde til dillerbanko. Det er igen blevet tid til at glæde sig over alt det, der skabes i vores samfund, og som binder os sammen og giver os nærhed og tillid.

Den gode side af landsbysamfundet vokser, når foreningslivet styrkes.

Men de mange stærke foreninger har også deres udfordringer. Gennemsnitsalderen stiger blandt de frivillige. De fleste idrætsforeninger har kastet håndklædet i ringen, når det angår loppemarkeder og de fleste steder, savner man friskt og ungt blod.

De mange yngre borgere er ikke vokset op med samme foreningspligt eller -lystfølelse. Det gør det sværere at finde og udvikle morgendagens frivillige. Heldigvis er børnefamilierne stadig en hvervekanal. Når børnenes interesser skal plejes, støtter forældrene op om aktiviteten og melder sig.

Formentlig er der ingen eller meget få frivillige, der melder sig til en sag, som ikke interesserer dem. Men der er mange interesserede borgere, der ikke melder sig til det frivillige arbejde, selvom de sagtens kunne gøre en forskel og selv få en god oplevelse ud af det.

Hvis vores bornholmske samfund fortsat skal udvikle sig og skabe nye stærke aktiviteter, så har vi brug for friske, frivillige kræfter. Er der lidt luft i fritiden, så overvej om ikke der netop er en sag, du kan engagere dig i. Det gør Bornholm godt, at vi engagerer os.