Ældreaftale

SYNSPUNKT | DEBAT | Torsdag 13. juni 2024 • 15:30
Af:
Danny Christensen
Allinge
kredsformand for Danske Seniorer
SYNSPUNKT | DEBAT | Torsdag 13. juni 2024 • 15:30

Danny Christensen forholder sig til den nye ældrelov.

Når nu den nye ældrelov er rullet helt ud og vi alle har set den godt igennem, er det vel på tide at spørge hinanden om, hvad betyder den så egentlig for ældreplejen?

Her i april blev et bredt flertal i Folketinget bestående af SF, De Radikale, Konservative, LA, og Danmarks Demokraterne, sammen med regeringen, enige om indholdet af et ældreforlig med fine ord som værdighed, selvbestemmelse og tillid.

Men hvad betyder dette i praksis? Faste teams, helhedspleje og lokalplejehjem er blot nogle af hovedpunkterne. Mange kommuner arbejder allerede på at indføre faste teams i hjemmeplejen. Nu får de så en hjælpende hånd, for ældreloven lægger op til at kommunerne i langt højere grad skal indføre små, faste teams, så de ældre møder færre forskellige medarbejdere.

Gode ting og mangler

Ældreaftalen har en masse gode elementer.

Men der er også mangler og udfordringer, hvis man spørger os i Danske Seniorer. Først og fremmest giver det ikke mindre bureaukrati i kommunerne, at man har indført en lov, der deler hjemmehjælpen i to - alt efter om man er over eller under folkepensionsalderen.

I stedet for en ældrelov, burde man have lavet en samlet lov om kommunal sundhed, pleje og omsorg, mener vi i Danske Seniorer.

Der er gode elementer i aftalen, medgiver journalist Iben Hauschultz fra Seniorbladet, men forligspartierne har ikke løst de grundlæggende udfordringer omkring hjemmesygepleje og midlertidige pladser. Samtidig har man bevaret et alderskriterium, så kommunerne nu skal arbejde forskelligt alt efter om borgeren er over eller under pensionsalderen.

Forebyggelse

Danske Seniorer er også bekymrede for, at de forebyggende hjemmebesøg helt forsvinder.

Generelt er det godt med en frisættelse af ældreplejen, men de forebyggende hjemmebesøg havde en vigtig funktion, og når man afskaffer dem for at afskaffe bureaukrati, så retter man bager for smed, som man siger.

Vi har brug for mere forebyggelse, ikke mindre, udtaler direktør Katrine Lester fra Danske Seniorer. Der er afsat en mia. kr. ekstra om året som et kvalitetsløft til ældreplejen. Det er penge der falder på et tørt sted, og det er oveni de midler, der allerede er afsat til at følge den demografiske udvikling. Det er penge, der i den grad er brug for ude i ældreplejen, der ellers har været hårdt ramt af besparelser og forringelser.

FÅ ABONNEMENT